7 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van tarwegras

Overal in juice bars, smoothiewinkels en gezondheidswinkels vind je tarwegras, het nieuwste ingrediënt dat momenteel veel aandacht krijgt in de wereld van natuurlijke gezondheid. Tarwegras wordt gemaakt uit de pas ontsproten bladeren van de gewone tarweplant, Triticum aestivum. Het kan thuis worden gekweekt en bereid maar je kunt het ook kopen verwerkt in sapjes, of in de vorm van een poeder of supplement. Sommigen beweren dat het van alles kan bewerkstelligen, van leverontgifting tot verbetering van de immuunfunctie. Veel van de claims zijn echter nog niet bewezen of onderzocht. Dit artikel beschrijft 7 van de bewezen voordelen van het drinken van tarwegras.

1. Veel voedingsstoffen en antioxidanten
Tarwegras is een uitstekende bron van allerlei vitamines en mineralen. Het bevat vooral veel vitamine A, C en E en ijzer, magnesium, calcium en aminozuren. Van de 17 aminozuren die erin zitten zijn er acht essentieel: je lichaam kan ze niet zelf aanmaken dus moet je ze uit voedsel halen (1). Tarwegras bestaat voor ongeveer 70% uit chlorofyl, een groen plantentenpigment dat geassocieerd wordt met vele gunstige effecten op de gezondheid (2). Ook zitten er verschillende belangrijke antioxidanten in, zoals glutathion en vitamine C en E (3). Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen kunnen bestrijden, zodat celschade wordt voorkomen en oxidatieve stress afneemt. Sommige studies wijzen ook uit dat antioxidanten bescherming zouden bieden tegen aandoeningen als hartziektes, kanker, artritis en neurodegeneratieve ziektes (4). Een studie wees uit dat tarwegras de oxidatieve stress verlaagde en de cholesterolwaardes verbeterde bij konijnen op een vetrijk dieet. Bovendien bleek een supplement van tarwegras het niveau van glutathion en vitamine C te verhogen (5). Uit een andere (in vitro) studie bleek dat de antioxidatieve werking van tarwegras de oxidatieve schade aan cellen verminderde (6). Aangezien het onderzoek naar tarwegras beperkt is tot lab- en dierstudies, is er meer onderzoek nodig om te bepalen hoe de antioxidanten die erin voorkomen werken bij mensen.

Kortom: Tarwegras bevat veel chlorofyl en vitamines, mineralen en aminozuren. Uit lab- en dierstudies blijkt dat de antioxidanten in tarwegras oxidatieve stress en celschade zouden kunnen beperken.

2. Kan cholesterol verlagen
Cholesterol is een wasachtige substantie die door het hele lichaam heen zit. Hoewel je cholesterol nodig hebt om hormonen aan te maken en gal, kan een teveel aan cholesterol zorgen voor blokkering van de bloedstroom en een hoger risico op hartziektes. Verschillende dierstudies wijzen uit dat tarwegras kan helpen het cholesterolniveau te verlagen. Bij een studie kregen ratten met hoog cholesterol tarwegrassap. De niveaus van totaal cholesterol, ‘slecht’ LDL-cholesterol en triglyceriden namen af bij de dieren. Het interessante was dat de effecten van tarwegras ongeveer gelijk waren aan die van atorvastatine, een medicijn tegen hoog cholesterol (7). Een andere studie onderzocht de effecten bij konijnen die een vetrijk dieet kregen. Na 10 weken inname van een tarwegrassupplement bleek het totale cholesterol te zijn afgenomen en het ‘goede HDL-cholesterol te zijn toegenomen, vergeleken met een controlegroep (5). Ondanks deze veelbelovende resultaten is er wel meer onderzoek nodig om te bepalen wat het effect zou zijn van een tarwegrassupplement op het cholesterolniveau van mensen.

Kortom: Sommige dierstudies wijzen uit dat tarwegras de cholesterolniveaus kan verlagen, maar er is meer onderzoek bij mensen nodig.

3. Zou bijdragen aan celdood van kankercellen
Dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten zou tarwegras volgens sommige laboratoriumstudies kunnen bijdragen aan de sterfte van kankercellen. Volgens een van die studies vertraagde tarwegrasextract de verspreiding van mondkankercellen met 41% (8). Een andere laboratoriumstudie wees uit dat tarwegras celdood teweeg bracht bij leukemiecellen en het aantal leukemiecellen nam af met maximaal 65% binnen drie dagen van behandeling (9). Sommige onderzoeken wijzen uit dat tarwegrassap, in combinatie met een traditionele kankerbehandeling, de bijwerkingen van die laatste sterk kan verminderen. Uit een studie bleek dat tarwegrassap het risico op een verstoorde beenmergfunctie – een veelvoorkomende complicatie bij chemotherapie – verminderede bij 60 mensen met borstkanker (10). Er is echter vooralsnog geen bewijs voor de potentiële kankerwerende effecten van tarwegras bij mensen. Er is meer onderzoek nodig om te snappen hoe het de ontwikkeling van kanker zou kunnen beïnvloeden in het menselijk lichaam.

Kortom: Uit laboratoriumstudies blijkt dat tarwegras kan bijdragen aan de celdood van kankercellen en dat het de groei en verspreiding van de kanker kan tegengaan. Een onderzoek op mensen wees uit dat het de complicaties van chemotherapie kan verminderen.

4. Kan bijdragen aan bloedsuikerregulering
Hoge bloedsuikerwaardes kunnen zorgen voor een hele reeks symptomen, zoals hoofdpijn, dorst, veelvuldig urineren en vermoeidheid. Uiteindelijk kan een hoog bloedsuikergehalte ernstige gevolgen hebben, zoals zenuwschade, huidinfecties en problemen met het gezichtsvermogen. Uit sommige dierstudies blijkt dat tarwegras kan helpen om de bloedsuikerniveaus onder controle te houden. Een studie wees uit dat als diabetische ratten tarwegras toegediend kregen, het niveau van bepaalde enzymen die helpen het bloedsuikerniveau te verlagen verbeterde (11). Weer een andere studie toonde aan dat een 30 dagen durende behandeling met tarwegrasextract bij diabetische ratten resulteerde in een significante afname van het bloedsuikerniveau (12). Onderzoek naar de effecten van tarwegras op bloedsuiker beperkt zich echter tot dieren; er is meer onderzoek op mensen nodig om te achterhalen wat het effect bij mensen is.

Kortom: Sommige dierstudies wijzen uit dat tarwegras kan zorgen voor een daling van het bloedsuikerniveau, maar er is nog wel meer onderzoek bij mensen nodig.

5. Kan ontstekingen tegengaan
Ontsteking is een normale reactie van het immuunsysteem om het lichaam te beschermen tegen verwondingen en infecties. Men denkt echter dat chronische ontsteking bijdraagt aan aandoeningen zoals kanker, hartziektes en auto-immuunziektes (13). Er is onderzoek dat aantoont dat tarwegras en de stoffen erin ontstekingsremmend kunnen werken. Een klein onderzoekje met 23 mensen keek naar de effecten van tarwegrassap op colitis ulcerosa, een ziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen in de dikke darm. Een maand lang dagelijks 100 ml tarwegrassap drinken zorgde voor afname van de ernst van de klachten en van rectale bloedingen bij patiënten met colitis ulcerosa (14). Tarwegras is ook rijk aan chlorofyl, een plantenpigment met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Een laboratoriumstudie wees uit dat chlorofyl de activiteit remde van een specifiek ontstekingsbevorderend eiwit (15). Tevens bleek uit een ander labonderzoek dan de stoffen in chlorofyl zorgden voor afname van ontstekingen in cellen die uit de aderen waren genomen (16). Het meeste onderzoek is gericht op bepaalde stoffen in tarwegras of de effecten van tarwegras op een bepaalde aandoening. Er is meer onderzoek nodig om de potentiële ontstekingsremmende invloeden op mensen te bepalen.

Kortom: Een studie wees uit dat tarwegras kan helpen tegen colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte in de darmen. Bovendien laten labstudies zien dat chlorofyl, een stof in tarwegras, ook kan bijdragen aan afname van ontstekingen.

6. Kan gewichtsverlies bevorderen
Veel mensen voegen tarwegras toe aan hun dieet als snelle en makkelijke manier om het afvallen te bevorderen. Tarwegras bevat thylakoïden, kleine compartimentjes in tarwegras die gevuld zijn met chlorofyl en die het zonlicht absorberen voor de fotosynthese. Hoewel er geen bewijs is dat tarwegras zelf kan bijdragen aan gewichtsverlies, blijkt uit verscheidene studies dat een supplement met thylakoïden het gevoel van voldaanheid kan verhogen door het legen van de maag te vertragen en door het vrijgeven van hormonen die honger tegengaan. Een klein onderzoekje wees uit dat toevoeging van thylakoïden aan een koolhydraatrijke maaltijd het gevoel van volheid verhoogde, vergeleken met een placebo (17). Ook bij een rattenstudie bleek dat toediening van thylakoïden het gevoel van volheid verhoogde door vertraging van de maaglediging en versnelling van de afgifte van hormonen die het hongergevoel tegengaan (18). Weer een andere studie wees uit dat thylakoïden toegediend aan ratten op een vetrijk dieet zorgden voor een afname van de voedselinname en het gewicht, vergeleken met een controlegroep (19). Houd echter in gedachten dat thylakoïden ook in allerlei andere voeding gevonden wordt, zoals in groene groenten en bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en sla. Bovendien werd in deze studies gebruikgemaakt van veel hogere concentraties aan thylakoïden dan de hoeveelheden die normaal gesproken in tarwegras voorkomen. Ook is er geen onderzoek gedaan naar de specifieke effecten van tarwegras op gewichtsverlies. Er is meer onderzoek nodig om de effecten op gewichtsverlies bij mensen te bepalen.

Kortom: Uit studies met dieren en mensen is gebleken dat de thylakoïden in tarwegras en andere groene groenten het gevoel van voldaanheid en gewichtsverlies kunnen bevorderen.

7. Makkelijk in gebruik
Tarwegras is goed verkrijgbaar als poeder, sap en in capsulevorm. Het kan in gezondheidswinkels gevonden worden. Verder kun je in een sapcentrifuge eventueel je eigen sap maken als je zelf thuis tarwegras kan kweken. Naast tarwegrassap gewoon opdrinken kun je het sap of poeder ook gebruiken om de voedingswaarde van je favoriete groene smoothies nog omhoog te schroeven. Tevens kun je het sap in salades verwerken, of in thee of andere drankjes.

Kortom: Tarwegras is te verkrijgen als sap, poeder of capsulevorm en het kan worden geconsumeerd op allerlei manieren. Het is makkelijk toe te voegen aan je eten.

Waarschuwingen en bijwerkingen
Tarwegras wordt over het algemeen beschouwd als veilig voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit. Dit komt doordat alleen de uiteindelijke tarwekorrels gluten bevatten, niet het pas ontkiemde gras. Maar als je gevoelig bent voor gluten, kun je beter je arts raadplegen voordat je tarwegras inneemt of houd je aan producten die gegarandeerd glutenvrij zijn. Er kan namelijk soms via contaminatie (besmetting) gluten in tarwegras terechtkomen uit graan waarmee het in aanraking is gekomen. Tarwegras is ook erg gevoelig voor schimmel als je het thuis kweekt. Als het bitter smaakt of je ziet tekenen van bederf, neem dan het zekere voor het onzekere en gooi het weg. Tot slot melden sommige mensen symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn of diarree na het nuttigen van tarwegras als sap of als supplement. Als je hiervan last krijgt, of van andere bijwerkingen, kun je de hoeveelheid beter verlagen. Houden de symptomen aan, vraag dan eens aan een arts of je misschien beter helemaal kunt stoppen met tarwegras.

Kortom: Tarwegras wordt beschouwd als in principe glutenvrij, maar je moet wel wat voorzorgsmaatregelen in acht nemen als je gevoelig bent voor gluten. Ook is tarwegras gevoelig voor schimmel en kan het bij sommigen vervelende symptomen geven.

Conclusie: Tarwegras en de stofjes die het bevat zijn in verband gebracht met allerlei gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies, vermindering van ontstekingen, lager cholesterol en betere bloedsuikerbeheersing. Maar er is nog niet voldoende onderzoek gedaan op mensen en veel studies richten zich enkel op specifieke stoffen erin. Hoewel er dus meer onderzoek nodig is om de voordelen van tarwegras te bevestigen, kan het nuttigen ervan wel wat gunstige effecten op je gezondheid hebben en kan het je wat extra voedingsstoffen verschaffen, als onderdeel van een evenwichtig dieet (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.