Waarom opent Mercedes-Benz een fabriek in Rusland?

De automarkt is een uitstekende maatstaf voor de stand van de Russische economie. Terwijl Ford onlangs aankondigde het land te zullen verlaten, heeft het Duitse Daimler een eerste Mercedes-Benz fabriek in Rusland geopend. Het Duitse bedrijf mikt daarbij op de bijval die luxemerken genieten bij Russische ambtenaren. Een slimme zet, want in Rusland heeft de economische stagnatie weinig of geen invloed op de uitgave van overheidsgeld.

De Mercedes-Benz fabriek is in Yesipovo gevestigd, 40 km buiten de hoofdstad Moskou. Ze werd vorige week ingehuldigd door de Russische president Vladimir Poetin, de Duitse minister van Economie Peter Altmaier en Dieter Zetsche, de CEO van Daimler. Zoveel fanfare mag niet verwonderen. Het gaat om de eerste productiefaciliteit in buitenlandse eigendom, die in Rusland opent sinds het Westen in 2014 economische sancties tegen het land afkondigde.

Mercedes-Benz heeft 19 miljard roebel (260 miljoen euro) in de fabriek geïnvesteerd. De Duitsers nemen 1.000 man personeel aan en gaan er premium E-klasse sedans maken.

Daimler heeft een fabriek in Rusland nodig, wil het mee bieden op Russische overheidscontracten. Er bestaat namelijk een Russische wet die overheidsinstanties en overheidsbedrijven verbiedt om auto’s te kopen die niet in grote mate in Rusland zelf worden vervaardigd. In 2017 scherpte Rusland deze voorschriften verder aan. Als gevolg daarvan verloren de Russische fabrieken van Audi en BMW het recht om mee te dingen naar overheidscontracten.

Mercedes is de meest populaire luxewagen onder Russische ambtenaren

Vooraleer de voorschriften werden verstrengd was Mercedes de meest populaire luxewagen onder Russische ambtenaren. Die hebben een duidelijke voorkeur voor luxewagens met prijskaartjes van om en bij de 180.000 euro.

Luxemerken reageren in vergelijking met gewone modellen traditioneel minder sterk op economische crises. In Rusland, zijn de inkomens de voorbije vijf jaar niet meer gestegen en neemt de inkomensongelijkheid toe. Maar net als in de rest van de wereld hebben ook in Rusland de de rijken minder last van de crisis dan de gewone man.

Overheid heeft geen last van de economische crisis

Analisten zien in de Russische Mercedes-fabriek daarom een uitstekend voorbeeld van investeringen die in het hedendaagse Rusland kunnen werken. Hopen dat de vraag zal toenemen in een stagnerende economie is onzin, maar projecten die exclusief gericht zijn op overheidsuitgaven hebben een zeer goede kans om geld op te brengen.

Meer