Boedapest snelste groeier op wereldwijde woningmarkt

De wereldwijde residentiële vastgoedmarkt blijft tekenen van een vertraging vertonen. Vorig jaar lieten minder dan 80 procent van de nationale woningmarkten een prijsstijging optekenen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Knight Frank, die de gemiddelde vastgoedprijzen tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar in honderdvijftig steden analyseerde. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de wereldwijde woningmarkt vorig jaar nog een gemiddelde groei met 4,3 procent liet optekenen.

Aziatische en Europese steden kenden daarbij de sterkste prijsstijgingen. Helemaal bovenaan stond de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Verschillen

“De gewone woningmarkt wordt door heel andere parameters gedreven dan het vastgoed uit de luxesector,” benadrukt Kate Everett-Allen, bij Knight Frank expert voor de internationale residentiële markt. “De evoluties op de gewone markt zijn vooral afhankelijk van de lokale economische groei, salarissen, werkgelegenheid, rentetarieven, aanbod en betaalbaarheid,” aldus Everett-Allen.

“De luxemarkt steunt daarentegen op de creatie van rijkdom, de wereldwijde vermogensstromen, lifestyle-trends, fiscale beslissingen en legale voorschriften. Geopolitieke of economische crisissen kunnen in een aantal gevallen zelfs een stimulans voor luxevastgoed blijken. Rijke bevolkingsgroepen kunnen zich door die problemen immers gestimuleerd voelen om een veilig toevluchtsoord te zoeken en hun vermogens in materiële vormen te investeren.”

“Op de gewone woningmarkt zijn er alvast duidelijke signalen van een vertraging,” betoogt Knight Frank. “Twee jaar geleden konden nog 87 procent van de markten een prijsstijging melden. Vorig jaar mochten echter nog slechts 79 locaties van een groei gewag maken.”

Boedapest noteerde de sterkste stijging. De Hongaarse hoofdstad was twee jaar geleden al tot de lijst met de tien snelst stijgende residentiële markten van de wereld doorgestoten. Het voorbije jaar zette Boedapest echter zijn opmars verder tot de hoogste plaats in de rangschikking.

Gemiddeld werden woningen in de stad over een periode van twaalf maanden 22,9 procent duurder. Dat is ver boven het wereldwijde gemiddelde van 4,3 procent.

Op de tweede plaats staat de Chinese stad Xi’an met een groei van 22,4 procent. De Nederlandse havenstad Rotterdam sluit de top drie af met een toename van 15,7 procent.

Turijn

Knight Frank merkt nog op dat in Europa de westelijke regio’s van het continent de sterkste stijgingen kunnen melden. De Portugese stad Porto eindigde op een vierde plaats met een groei van 15,6 procent. Lissabon, de hoofdstad van Portugal, meldde daarentegen een bescheiden stijging met 2,4 procent.

Verder toont het rapport dat in Nederland ook Amsterdam en Utrecht een dubbelcijferige groei registreerden. In Spanje boekten vier steden, waaronder Madrid en Barcelona, een toename met minstens 5 procent.

In Latijns-Amerika was de Colombiaanse metropool Bogota met een groei van 9,6 procent de sterkste stijger. Vier andere Latijns-Amerikaanse locaties haalden een groei van meer dan 6 procent.

In de Verenigde Staten toonde Phoenix zich met een stijging van 8 procent de snelste groeier. Alle Amerikaanse steden in de index van Knight Frank toonden een positieve prijscurve.

De grootste daler in de rangschikking was de Italiaanse stad Turijn, waar het residentieel vastgoed het voorbije jaar 13,2 procent aan waarde verloor. Ook in Rome werden de woningen goedkoper.

Andere opmerkelijke locaties die een prijsdaling kenden, waren onder meer Londen, Dubai, Sydney, Moskou, Auckland en Genève. Opmerkelijk is dat het luxevastgoed in diezelfde metropolen het voorbije jaar daarentegen nog wel duurder werd.

Meer