De verschillen tussen een Groeimindset en een Fixed Mindset

arrow_1.png
afbeelding van een groeimindset

Welke verschillen zijn er tussen een Groeimindset of fixed mindset

Mensen met een Groeimindset verschillen nogal van die met een Fixed Mindset. Al is de wereld nu ook weer niet zo zwart wit. Toch ligt hier het antwoord op de vraag waarom sommige mensen zich maar traag ontwikkelen (en eigenlijk een beetje stil lijken te staan), terwijl anderen voortdurend stappen blijven zetten… Wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Waarom ontwikkelt de ene persoon zich sneller dan de ander?

Dit heeft allemaal te maken met de groeimindset van deze persoon. Is het mogelijk om de “stilzitters” (fixed mindset) op weg te helpen? Om hen te stimuleren of te faciliteren om steeds een betere versie van zichzelf uit te vinden?

Alle vragen en technieken rondom het thema Groeimindset vind je terug in het compacte en vlot leesbare boek: Groeimindset, is dat wel iets voor mij? Wil je er kort even iets over lezen dan is dit artikel een mooie start.

Bestel hét boek over Groeimindset

Alles over Groeimindset in een mooi compact boekje
boektip

Hieronder leg ik uit wat het verschil is tussen een fixed en growth mindset. De reeks artikelen en het boek “Groeimindset, is dat wel iets voor mij?”  zijn bedoeld voor leidinggevenden, trainers en/of teamcoaches die mensen in teams willen helpen te bouwen aan een positieve leercultuur waarin we iedere dag een betere versie van onszelf uit weten te vinden.

Fixed mindset: “Zo ben ik nu eenmaal”

Hoe vaak hoor je niet iemand roepen: ‘Ik ben niet creatief!’ of: ‘Ik ben geen schrijver/kan niet presenteren/ben niet muzikaal,’ of: ‘Hardlopen is niks voor mij.’ Natuurlijk klopt het soms, maar in veel gevallen hebben mensen zichzelf iets aangepraat.

In het dorp waar ik opgroeide, gingen alle jongetjes van mijn leeftijd op voetbal. Er was gewoon niets anders. En doordat ik drie jaar lang bij de E4’tjes bleef terwijl andere jongens van mijn leeftijd naar E3 en E2 gingen, kreeg ik sterk het gevoel dat sporten niets voor mij was. ‘Ik ben niet goed in sport,’ prentte ik me in.

Het heeft best lang geduurd voordat ik deze gedachte los kon laten. Ik ben eigenlijk best goed in sport, zo bleek later. Ik kan snowboarden, windsurfen, surfen, waterskiën, hardlopen, mountainbiken, duiken, ben behoorlijk lenig, kortom: er is niks mis met mij. Terwijl ik dat wel een tijd heb gedacht.

Het is verbazend hoe je soms jezelf kunt beperken als het gaat om het ontwikkelen van je eigen talenten. En omgekeerd, soms heb je juist het gevoel dat je ergens heel goed in bent en maak je daar ook enorme slagen in.

Ik ben niet goed in sport, dacht ik vroeger. Maar ik kan wel goed schrijven, want ik kreeg een keer een prijs voor het beste opstel, ik hield mijn eerste echte interview toen ik 10 jaar oud was, met Jan Pelleboer de weerman uit de jaren zeventig die in ons dorp woonde.

Ook later, op de middelbare school veel complimenten voor mijn schrijverstalent. En dat stimuleerde natuurlijk enorm om hier mee door te gaan en er steeds beter in te worden.

Belemmerende gedachtes over sport, stimulerende opmerkingen over schrijven… hoe zit dat nu precies. Wat helpt vanuit de omgeving en wat zit al in je systeem…

Waar zit het knopje voor een groeimindset?

Een groot deel van mijn leven heb ik trainingen gegeven. En vanuit mijn rol van trainer/coach verbaasde ik me soms hoe mensen vast kunnen zitten in hun ontwikkeling en vroeg ik me vaak af waar het knopje zit om iemand in beweging te krijgen. Sommige mensen pikken iets snel op terwijl anderen nieuwe mogelijkheden voor kennis aannemen en er verder niets mee doen.

Vanuit ons bedrijf P&A Talentontwikkeling hebben we daar de afgelopen twintig jaar zo onze eigen methodes voor ontwikkeld dus we redden ons er prima mee. Maar enkele jaren geleden hebben we onze aanpak verder verbeterd en hiervoor een wetenschappelijk onderbouwd fundament voor gevonden.

Carol Dweck grondlegger fixed & growth mindset

Dit wetenschappelijke fundament is ontwikkeld door professor Carol Dweck. Decennia lang heeft zij onderzocht waarom sommige mensen succesvol zijn in het leven en zich blijven ontwikkelen, terwijl anderen die even getalenteerd zijn blijven stilstaan. Zij heeft ontdekt dat de denkwijze (mindset) van mensen in het leerproces een cruciale rol speelt.

Dweck ontdekte twee soorten mindsets (manieren van denken). De statische mindset en de groei mindset. (fixed en growth mindset). Zie bijvoorbeeld haar boek Mindset, de weg naar een succesvol leven.

Niemand heeft 100% een groei of fixed mindset

Voordat ik beide mindsets toelicht is het goed om je te realiseren dat het hier niet gaat om twee types mens. Waarschijnlijk zal niemand 100% vanuit een fixed of growth mindset zijn leven leiden. Het zijn de twee uitersten van een continuüm.

Aan de ene kant gaat het om mensen die zich op alle fronten blijven ontwikkelen. Aan de andere kant gaat om mensen die stil zijn gaan staan en eigenlijk niets nieuws meer bijleren.

afbeelding over verschil tussen fixed mindset en groeimindset

Groeimindset of niet: tijd voor de test

Wij ontwikkelden een korte test waarmee je bij jezelf in kaart brengt waar jij staat. Ook leuk trouwens om met elkaar te bespreken in je team. Via de link hieronder spring je naar deze test. Je ontdenkt dan direct de vijf verschillen tussen een groeimindset en een fixed mindset.

Heb jij een groeimindset?

Doe de groeimindeset scan en ontdek hoe het zit bij jou
Vrijblijvend

Fixed mindset (statische mindset)

Mensen die meer een fixed mindset hebben geloven dat onze capaciteiten vast staan. Alles wat je kunt is een kwestie van hebben of niet. Het is een vast gegeven. Sommige mensen zijn vanuit nature goed in dingen, terwijl anderen dat niet zijn. En hiermee geloven ze dat je dus geen controle hebt over datgene wat je bij jezelf kunt ontwikkelen.

Groeimindset (growth mindset)

Andere mensen hebben meer een zogenaamde groeimindset. Zij zijn er van overtuigd dat je je capaciteiten kunt ontwikkelen en in principe dus wel degelijk grip hebt op je eigen ontwikkeling. Mensen die ergens goed in zijn, zijn goed omdat ze dat vermogen hebben opgebouwd en mensen die dat niet zijn, zijn niet goed omdat ze het werk er niet voor hebben gedaan.

Kortom, mensen met een groeimindset geloven dat je controle hebt over je ontwikkeling.

De kerngedachte is dus dat mensen met een fixed mindset geloven dat je geboren bent met bepaalde capaciteiten of competenties en mensen met een groei mindset hebben de overtuiging dat je hieraan kunt werken en in groeien.

Het werk van Dwight toont aan dat de verschillende mindsets een grote invloed hebben op de mogelijkheid van mensen om te leren. Dat mensen die gebruik maken van de groeimindset vaak meer groeien en meer bereiken in minder tijd dan mensen met een vaste mindset. En dat ongeacht de aangeboren kwaliteiten of talenten.

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

Solide basis voor blijven leren en ontwikkelen

Een groeimindset geeft een solide basis voor continu blijven leren en ontwikkelen. Dat is de reden dat veel bedrijven, sportteams en onderwijsinstellingen uit de hele wereld aandacht schenken aan dit belangrijke concept. Door de jaren heen hebben veel bedrijven, scholen en zelfs een paar gevangenissen gewerkt aan de ontwikkeling van een groeimindset.

NB. Meer lezen hierover: Koop het boek Groeimindset, is dat wel iets voor mij? in onze webshop, of bestel het via bijvoorbeeld managementboek.nl

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

N.B. Werk je in het onderwijs of met kinderen? Dan is het goed te weten dat een organisatie als Squla ook zoveel mogelijk probeert om bij kinderen de groeimindset te stimuleren. Meer hierover lees je op hun site. 

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Persoonlijk Leiderschap'
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.