Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Mimarlar, Tasarımcılar ve Yatırımcılar Yapay Havalandırma Üzerine İki Kere Düşünmeli

Mimarlar, Tasarımcılar ve Yatırımcılar Yapay Havalandırma Üzerine İki Kere Düşünmeli

Sıcaklayan havaların daha fazla klima kullanımı doğurduğunu belirten uzmanlar ağır beton kullanımını enerji tasarrufu için alternatif bir yöntem olarak gösteriyor. Araştırmalar 2020 yılına geldiğimizde klimalar ile iklimlendirilen mekanların oranının %40’lara kadar çıkacağını gösteriyor. Aynı araştırma bu oranın 1994 yılında sadece %10 olduğunun da altını çiziyor. Bu oranlardaki yüksek artış küresel ısınmaya negatif katkı sağlamakta ve ona karşı alınan önlemlerin etkisini azaltmaktadır. Bu noktada ağır beton plakların termal kütle potansiyelinin kullanımı büyük önem kazanmaktadır. Fabric Energy Storage (FES) olarak adlandırılan temel yaklaşım ile iç mekan sıcaklığını düşürmek mümkündür. Çelik ve ahşap gibi hafif yapı elemanları ne yazık ki aynı performansı sunmaz.

FES yöntemi sayesinde birbirine tamamen entegre olmuş gölgelendirme ve doğal havalarıma konusunda pasif çözümler sunulabilir. Böylelikle yapay iklimlendirmenin ve küresel ısınmanın bir parça önüne geçilmiş olur. Mimarların ve tasarımcıların karbon emisyonu sorununu çözmek adına ağır yapı malzemelerinin avantajlarını aktif olarak kullanması gerekmektedir.

Çalışma kapsamında yapılan incelemede bina sakinleri ile yapılan görüşmelerden anlaşılacağı üzere tipik klimalı binaların iklimlendirme maliyetleri doğal olarak havalandırılan bir binaya göre %30 daha fazladır. Beton malzemenin kullanımı başlangıçta daha fazla CO2  salınımına neden olmasana rağmen, devamındaki 6 yıl boyunca bu oran pasif havalandırma yapılan diğer binaların seviyesine göre kendini dengelemektedir.

Yapı Kataloğu'nda yer alan Isıtma, Soğutma ve Havalandırma ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz. 

___________________________________

Yazının oriijinaline buradan ulaşılabilir.