Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Yapı Kataloğu Müşteri Talepleri Analizi Firmalar İçin Dikkat Çekici Sonuçlar Ortaya Koyuyor

Yapı Kataloğu Müşteri Talepleri Analizi Firmalar İçin Dikkat Çekici Sonuçlar Ortaya Koyuyor

Bu rapor, birçok konuda talepte bulunan yapı malzemesi üretici firma yetkililerinin nereden, nasıl, hangi kategoride, ne çeşit ürün vb. konularda talep ettiğini irdeleyen, yapı sektörünün dinamiğini belirlemede oldukça önem arz eden, çözüm odaklı, çeşitli sentezlere ulaşmayı hedefleyen bir analiz raporudur.

Firmaların YAPI KATALOĞU’na web sitenin sahip olduğu her türlü kanaldan talepte bulunduğu gözlemlenmiştir. Firmalar taleplerini ürün detay sayfası, firma detay sayfası, etkinlik ve bülten formu, mimarın paneli, iletişim formu gibi sayfalar aracılığıyla bildirmiştir. Bu talepler bu raporda en genel kapsamıyla Meslek, Şehir, Genel Ürün Kategorisi, Alt Ürün Kategorisi ve Proje başlıkları altında analiz edilmiştir.

1) Meslek Analizi

En çok Mimarlar talepte bulunuyor!

Meslek başlığı altında yapılan analizde, diğer mesleklere göre yüksek bir farkla en çok Mimarların YAPI KATALOĞU’na talepte bulunduğu ortaya çıkmıştır. Mimarları sırayla, inşaat mühendisleri ve öğrenciler izlemektedir. En çok talepte bulunan meslek grupları şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Mimar
  2. İnşaat Mühendisi
  3. Öğrenci
  4. İç Mimar
  5. Satın Alma Sorumlusu
  6. Akademisyen
  7. Makine Mühendisi
  8. Pazarlama Müdürü
  9. Ürün Yönetim Uzmanı
  10. Yönetici

Aşağıdaki grafikte talepte bulunan meslek gruplarının yüzdesel olarak dağılımı inceleyebilirsiniz.

Meslek gruplarına göre talepte bulunma oranları

2) Şehir Analizi

En çok talep İstanbul’dan geliyor!

Yapılan analiz kapsamında, en çok talebin İstanbul’dan geldiği ortaya çıkmıştır. Onu, Ankara ve İzmir izliyor. KKTC ve 81 il arasında en fazla talepte bulunan ilk 10 şehir şu şekilde sıralanıyor:

  1. İstanbul
  2. Ankara
  3. İzmir
  4. Antalya
  5. Bursa
  6. Muğla
  7. Kocaeli
  8. Kayseri
  9. Adana
  10. Tekirdağ

Aşağıdaki grafikte, KKTC ve 81 ilin yer aldığı 7 coğrafi bölgenin talepte bulunma oranlarının yüzdesel olarak dağılımını inceleyebilirsiniz.

Coğrafi bölgelere göre talepte bulunma oranları

3) Ürün Kategorisi Analizi

İnce Yapı / Bitirme İşleri” bilgi edinmek üzere en çok talep gören kategori olarak öne çıkıyor. Onu ardından “Zemin / Duvar / Tavan” ve  “Kaba Yapı” izlemekte.

Yapılan inceleme sonucu firma yetkililerinin %39’luk bir oranla en fazla İnce Yapı / Bitirme İşleri kategorisinde bilgi talep ettiği görülmüştür. Onu ardından %15’lik bir oranla Zemin / Duvar / Tavan kategorisi ve %14’lük bir oranla ise Kaba Yapı izliyor.

Yetkililerin bilgi edinmek üzere talepte bulunabileceği toplamda 12 tane kategorinin yüzdesel olarak dağılımını aşağıdaki grafikte inceleyebilirsiniz.

Ürün kategorilerine göre talepte bulunma oranları

 

4) Alt Ürün Kategorisi Analizi

Alt ürün kategorileri bazında baktığımızda toplam 68 alt ürün kategorisi arasında en çok talep gören kategoriler olarak ilk sırada Zemin ürünleri yer alıyor.

68 alt ürün kategorisi arasında en fazla talep gören ürünler ise şöyle sıralanıyor:

  1. Zeminler
  2. Su ve Nem Yalıtımı
  3. Çatı Kaplamaları
  4. Dış Cephe Kaplamaları
  5. Kapı ve Kapı Donanımı
  6. Sıva – Harç – Çimento
  7. Isı – Ses – Yangın Yalıtımı
  8. Banyo
  9. Duvarlar (İç Yüzey)
  10. İş Makineleri

Aşağıdaki grafikte 68 alt ürün kategorisi arasından en fazla talep gören ilk 10 alt ürün kategorisinin yüzdesel olarak dağılımını inceleyebilirsiniz.

Alt ürün kategorilerine göre talepte bulunma oranları

Talep sayıları gün geçtikçe artan alt ürün kategorileri ise şu şekilde sıralanıyor:

  1. İç Mekan Aksesuarları
  2. İç Mekan- Işıklı Reklam ve Tabela
  3. İş Güvenliği
  4. Yenilenebilir Enerji Sistemleri
  5. Mimari Hizmetler
  6. Endüstri, Sanayi Yapıları
  7. Müteahhitlik – Kentsel Dönüşüm
  8. Konutlar
  9. Çatı Konstrüksiyonu
  10. Eğitim Kurumları

5) Proje Analizi

En çok talep Eğitim Yapıları için!

Proje bazında baktığımızda ise, malzeme seçmek üzere talepte bulunan firmaların %17’lik bir oranla en fazla “Eğitim Yapıları” için talepte bulunduğu göze çarpıyor. Onu ardından %12’lik bir oranla “Ulaşım Yapıları” ve %11’lik bir oranla ise “Hastane – Sağlık Yapıları” izliyor.

Proje kategorilerine göre talepte bulunma oranları

 

YAPI KATALOĞU, 2018 yılında dijitalleştiği günden beri, 10.000’e yakın talep sayısıyla yapı sektörünün ihtiyaçlarına en doğru şekilde cevap vermeye çalışan çok önemli bir portal olarak yer almıştır. Bu analiz raporu ile birlikte ortaya çıkan çeşitli sentezler kapsamında sektörde eksik kalan ya da eksik kalacağı düşünülen noktaların da tamamlanması için çeşitli senaryolar geliştirecek ve bu bağlamda projeler üretmek için planlamalara başlayacaktır.

2019 yılında bünyesine kattığı Kariyer sekmesi, BIMobject Türkiye Tek Temsilciliği gibi yeni hizmetlerle sınırlı kalmayıp, 2020 yılında yepyeni projeler ve oluşumlarla gücüne güç katmayı hedefleyen YAPI KATALOĞU, vizyonu ve misyonu çerçevesinde sahip olduğu marka değerini en üst seviyeye taşımak için çalışmalarına devam edecektir.

_____________________________

Hazırlayan:
Faruk Baran HEYBELİ
YAPI KATALOĞU İş Geliştirme Uzmanı