
Duvar Kaplamaları ve Doğal Taşın Yarattığı Aura Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aslında duvar kaplaması görsel sanatın bir parçası olarak uzun süredir kullanılıyor ancak günümüzde yapılan uygulamalar, binayı güvenlik, verimlilik ve dayanıklılık açısından tamamlamasıyla uygulamanın yapılma amacı estetik faktörlerin ötesine geçmiş durumdadır.
Dolayısıyla, mimaride sürdürülebilirlik konusundaki artan farkındalığa ve taleplere bağlı olarak kaplama pazarı kalite ve yenilik açısından sürekli gelişim göstermektedir.
Binalarda çıkan yangınların sayısının artması, bir binanın dış ve iç duvar kaplamalarında doğru malzemenin kullanılması gerektiği bilincinin artmasına yol açmıştır. Örneğin, Dubai’de yer alan gökdelenlerindeki bir dizi yangın, binaların güvenlik kodlarının revize edilmesiyle sonlandırıldı. Bölgede yapıların birçoğu yangına dayanıklı dış cephe kaplaması ile inşa edilmiştir. Bu tür olaylardan sonra, uzmanlar cephe kaplaması için en iyi seçenekleri doğal taş olduğunu ifade ediyor.
Doğal taşları tercih etme nedenlerini öğrenmeden önce, duvar kaplamasının neden önemli olduğunu bilmek de çok önemlidir. İşte, başlayalım..
Duvar Kaplamaları Açık / Kapalı Alanın Güzelliğini Nasıl Arttırıyor?
Duvar kaplaması, bir binanın mevcut iç ve dış duvarlarında uygulaması yapılan ek kaplamadır. Duvarlara kaplama eklemek yapının estetiğine olağanüstü katkıda bulunur. Bir binanın estetiğine mükemmel şekilde uyan yüzlerce renk, desen ve doku kaplama türlerinde mevcuttur. Duvarlar için yapılan herhangi bir kaplama, sıradan bir duvarı canlı bir başyapıt haline getirebilir.
Dış cephe boyaları, eve koruma veya benzersiz bir görünüm eklemek için yeterli değildir. Duvar kaplaması çeşitli alternatiflerle görünüm sunar. Evinize rustik bir görünüm veya modern bir görünüm vermek istediğinizde, estetik için istediğiniz her şeye kaplamalar sahiptir.
Bununla birlikte, sadece gerekli olan yüzeylerde kaplama uygulamasını tercih etmek gerçekten önemli. Başka bir deyişle, duvarların tamamına veya çoğuna kaplama uygulamak, fazladan zaman ve para kaybına neden olurken aynı zamanda binanıza dağınık bir görünüm de verebilir.
Dekoratif Duvar Kaplama Kullanımının Faydaları
- Duvar kaplaması, binayı nem, toz ve mikroorganizmalardan korur, bu da duvarı daha sağlam ve dayanıklı hale getirir.
- Kullanılan kaplama malzemesi ses yalıtımı sağlayarak gürültü kirliliğini engeller.
- Özellikle doğal taşların kullanıldığı duvar kaplamaları, radyasyonu emebildikleri ve sabit bir şekilde serbest bırakabildikleri için ısıya mükemmel direnç gösterirler, bu da iç mekanların sıcaklığının yumuşak ve sabit olmasını sağlar.
- Kaplamalar geçirgen değildir, bu nedenle binayı, bir yapının dayanıklılığını bozabilecek aşırı yağış veya güneş ışığı olayları gibi çevresel unsurlardan korur.
- Kullanılan malzemeye bağlı olarak, duvarları olduğundan daha hafif hale getirebilirler.
- Duvar kaplamasının uygulama yapılma süreci kolay ve hızlıdır.
- Kaplama uygulanması ile, duvarlar tüm zararlı maddelerden korunarak binanın genel ömrünü uzatır.
Duvar Kaplama Uygulamaları
Kaplama, evin içindeki veya dışındaki herhangi bir duvara uygulanabilir. Genel olarak, duvar kaplaması uygulamaları aşağıdaki gibi kategorize edilir:
Dış Cephe Kaplama - Evin cildini (dış) kaplama ile korumak, zararlı yabancı unsurların iç kısma girmesini önlediğiniz anlamına da gelir. Dış kaplama yapıya sadece görsel güzellik katmakla kalmaz, aynı zamanda karbon ayak izini ve toplam enerji maliyetlerini de azaltır. Yüksek kaliteli mermer, dış duvar döşemeleri oluşturmak için en iyi seçeneklerden biridir.
İç Cephe Kaplama - Duvar kağıdı ve boyalar artık bir evin estetiğini yenilemek için bir seçenek değildir. İç kaplama, ev sahipleri tarafından her geçen gün daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Açık renklerde yapılmış sıcak bir iç tasarım, ev sahibinin tadını ve kişiliğini büyük ölçüde temsil eder.
Banyo Duvar Kaplamaları - Kaplama, banyonuzu göz alıcı bir alana dönüştürmek için dikkat çekici bir yoludur. Banyo kaplaması % 100 su geçirmezdir ve banyoyu bakteriyel büyümeden, böceklerden ve kalıplardan koruyarak hijyenik tutar.
Mutfak Duvar Kaplamaları - Mutfak, sağlık ve hijyenin öncelikli endişe edildiği bir alandır. Bu nedenle, mutfak duvarları için kaplama alanı uzamayı ve yayılmayı korumanıza yardımcı olabilir.
Duvar Kaplamalarında Kullanılan Doğal Taşlar
Kaplama malzemesi olarak mükemmel olduğunu kanıtlayan çeşitli doğal taşlar vardır. Her biri, uygulaması yapılacak yüzeyin gerektirdiği güç, dayanıklılık miktarı, uygulanacak miktar gibi özellikleri dikkate alınarak mimarlar tarafından özenle seçilir. Kaplama olarak onlarca doğal taş seçeneği var olmasına rağmen, en popüler olarak kullanılanları listelemek gerekirse;
Bazalt - Bu koyu renkli doğal taş, hem iç hem de dış duvar kaplaması için uygundur. Son derece yüksek yalıtım kapasitesi bazaltın en ayırt edici özelliğidir.
Granit - Özellikle banyolar için iç kaplamada kullanılan en popüler malzemelerden biridir. En çok sahip olduğu tokluk, renk ve dokunun stabilitesi ile bilinir.
Mermer – Mermer, uzun zamandır kraliyet zenginliği ile bilinir. İç kaplama için en uygun seçeneklerden biridir.
Kudüs Taşı - Mimarlar tarafından kullanılan en eski taşlardan biri, kireçtaşı ve dolomit karışımıdır. Hava şartlarına karşı güçlü direnci nedeniyle dış cephe kaplamasında yaygın olarak uygulanır.
Arduvaz - Bu hem dış hem de iç kaplama için en uygun kaplama malzemesidir. Yüksek dayanıklılığı, mükemmel su direnci ve az bakım gereksinimi nedeniyle modern mimarlar tarafından kullanılmaktadır.
----
Yazının orijinaline buradan ulaşılabilir.