Belg gaat minder vaak in het rood met zichtrekening

De laatste jaren is het aantal zichtrekeningen met een saldo onder nul fors gedaald, schrijft de krant De Tijd vrijdag. De coronacrisis duwde die dalende trend in een stroomversnelling.

Terwijl eind 2014 nog 9,4 procent van de 16,2 miljoen Belgische zichtrekeningen in het rood stond, ging het eind vorig jaar nog om 6,4 procent op een totaal van 18,7 miljoen zichtrekeningen. In absolute aantallen komt dat neer op ongeveer 1,2 miljoen zichtrekeningen. Dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin die de zakenkrant in handen kreeg.

10 procent

Wanneer onder nul gaat op uw zichtrekening, worden hoge debetrentes aangerekend. Banken zijn weliswaar gebonden aan maxima, maar het is zeer waarschijnlijk dat de rentes oplopen tot meer dan 10 procent op jaarbasis. Op zijn website geeft grootbank KBC aan dat het een rente van 10,48 procent aanrekent op het bedrag waarmee een rekeninghouder onder nul gaat.

Dat steeds minder Belgen dit doen, is te danken aan de opmars van bankenapplicaties. Zo hebben de klanten voortdurend zicht op de saldi van hun rekeningen, waardoor ze sneller kunnen ingrijpen. Volgens BNP Paribas Fortis raadpleegt een gemiddelde klant zijn rekeningen ongeveer 20 keer per maand via de applicatie. Klanten zouden ook vaker hun kredietkaart gebruiken om online te kopen.

Steunmaatregelen

De coronacrisis hinderde deze dalende trend niet, integendeel. ‘Sinds het begin van de crisis in maart is het aandeel klanten met een negatief saldo nog sterker gedaan dan de voorbije jaren’, zegt Ulrike Pomme van Belfius, die spreekt over een krimp van 30 procent in juni en juli. KBC geeft in de krant aan dat de consumenten zich financieel voorzichtiger gedragen en wijst naar de steunmaatregelen van de overheid ‘die de druk op de rekeningen verkleinen, ondanks het verlies aan inkomsten’.

Uit cijfers van de Nationale Bank van België blijkt dan weer dat er eind 2019 ruim 89,4 miljard euro geparkeerd stond op Belgische zichtrekeningen. Dat is 74 procent meer dan eind 2014. Omdat spaarrekeningen amper iets opleveren, getroosten weinigen Belgen zich de moeite om het geld op hun zichtrekening door te storten naar hun spaarboekje.

Lees ook: België is een klein land met grote spaarders. Maar is dat wel een goede zaak?

Meer