Yapı Kataloğu - Nitelikli Mekan Yaratma Platformu

Bize Ulaşın +90 (850) 303 27 83
Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri 2020

Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri 2020

  • Yarışmalar

  • 15 Temmuz 2020, Çarşamba

  • 30 Aralık 2020, Çarşamba

2017 yılına kadar Yapı-Endüstri Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen ve yapı sektörünün prestij ödülleri olarak anılan Türkiye’nin yapı malzemesi alanındaki ilk ürün ödül programı ‘ALTIN ÇEKÜL’, 2020 yılı itibariyle YAPI KATALOĞU çatısı altında 26. kez ‘ALTIN ÇEKÜL Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri’ ismiyle hayat bulacak.

Yapı sektörünün ihtiyaç duyduğu canlanma ve tüm aktörleriyle bir buluşma platformu oluşturma hedefiyle şekillendirilen ‘ALTIN ÇEKÜL Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri’ programına paralel olarak, mimarların ve iç mimarların ödüllendirileceği çok yönlü bir fikir yarışması da hayata geçecek.

“YAPI KATALOĞU Mimarlık Ödülleri”nin hedefleri arasında elde edilecek tasarımın/projenin kamuya mal olması, yaratıcı bir fikrin hayata geçerek sadece zihinleri değil gündelik ve sosyal hayatımızı da besleyen ve zenginleştiren bir kazanıma dönüşmesi bulunuyor.

Yarışmanın Konusu ve Amacı

YAPI KATALOĞU Mimarlık Ödülleri, sektörde yeri olan ulusal ve uluslararası mimarlık ve içmimarlık ofislerini günümüzün önem taşıyan sorunsallarıyla bir araya getirecek çok yönlü bir yarışmadır. 

​40 yaş ve altı (Doğum yılı: 1 Ocak 1980) mimarlar, içmimarlar ve ofisleri 2020 senesi için belirlenen tasarım konsepti çerçevesinde en iyi tasarımı oluşturmak için yarışacaklardır. 

​​Tasarım yarışmasının ardından, mimarlar ve yapı malzemesi firmalarının malzemelerinin birleştiği bir maket / proje enstalasyonu sergilenebilir veya bir çalıştay gerçekleştirilebilir. Düzenlenmeye başlandığı yıldan en son yapıldığı yıla kadar ALTIN ÇEKÜL Malzeme Yarışması’nda ödül alan yapı malzemelerinin, Mimarlık Ödülleri’ne katılan projelerde kullanılması desteklenmektedir.  2020’nin teması “(Afet ve Acil Durumlarda Kullanılacak) Taşınabilir Yaşam Birimi” olarak belirlenmiştir. 

YAPI KATALOĞU, Mimarlık Ödülleri’nin yürütücüsü ve küratörüdür.

2020 Teması: (Afet ve Acil Durumlarda Kullanılacak) Taşınabilir Yaşam Birimi

Uzun yıllardır gündemde olan Taşınabilirlik/Mobilite kavramı, günümüzde gerçekleşmesi beklenen doğal afetlerin, acil durum planı yapılması gereken durumların, özellikle 2020 senesinde yaşanan Covid-19 salgınının da etkisiyle, bundan sonra yaşam birimlerinin tasarım sürecinde daha da fazla söz hakkına sahip olacak.

Katılımcılardan beklenen, mimarlık mesleğinin (afet ve acil durumlarda kullanılabilecek) yaşam birimlerinin taşınabilir olma özelliğine ve bu birimlerin yakın çevresiyle nasıl var olacağına dair çözümler bulmalarıdır.

Tasarlanacak projeler, herhangi bir yerde/mekânda tasarlanabilir. Kurgusal yaklaşım, taşıyıcı sistem, malzeme kullanım kararları tamamen katılımcılara aittir.

Düzenlenmeye başlandığı yıldan en son yapıldığı yıla kadar ALTIN ÇEKÜL Yapı Ürün Ödülü sahibi yapı malzemelerinin, Mimarlık Ödülleri’ne katılan projelerde kullanılması, yenilikçi ürünlerin desteklenmesi bakımından teşvik edilmektedir. Bu ürün listesi, yarışmacılara YAPI KATALOĞU ekibi tarafından sunulur. Yarışmacılar da kullandıkları ürünlerin bilgisini, bir rapor şeklinde yarışma yürütücüsüne (YAPI KATALOĞU ekibi) sunarlar. Yarışma sponsoru firmalar da ürün kataloglarını mimarlarla paylaşacaktır; fakat bu ürünlerin kullanılması zorunlu olmayacaktır.

Yarışmaya Katılım Koşulları

  • Yarışmaya ulusal ve uluslararası; 40 yaş ve altı (Doğum yılı: 1 Ocak 1980) profesyonel Mimarlık ve İçmimarlık ofisleri sahibi, Mimarlar ve İçmimarlar bireysel ya da ekip olarak katılabilirler.
  • Katılımcılar https://www.altincekul.com/mimkatilim sayfasında yer alan kısa başvuru formunu doldurmak zorundadır. Katılımcılara sağlanacak belge ve bilgiler bu formda yer alan iletişim bilgilerine yönlendirilecektir. Başvuru formunu doldurmadan proje dosyası ileten katılımcıların projeleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Yarışmaya katılım ücretsizdir.
  • Öğrenciler ekip lideri olarak yarışmaya katılamaz; fakat ekipte yardımcı olarak bulunabilir.
  • Sadece ekip liderinin Mimarlar/İçmimarlar Odası’na üye olması zorunlu ve yeterlidir.
  • Tüm katılımcıların proje teslimlerinde kimlik bilgilerinin ibrazı zorunludur.
  • Her katılımcı ya da ekip, yarışmaya birden fazla proje teslim edebilir.
  • Ekiplerde kişi sayısı sınırlaması bulunmamaktadır.
  • Projelerde alınan özel uzmanlık danışmanlığında (yangın, deprem…) yer alan yetkililerin 40 yaş ve altı olması zorunluluğu yoktur. Eğer bir danışmanlık alınmışsa, bu beyan edilmelidir.

Yarışma Jürisi

Doç. Dr. Ece Ceylan Baba / Yeditepe Üni. Mimarlık Bölümü Başkanı 

Sibel Dalokay Bozer / İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı 

Kurtul Erkmen / Mimar – AURA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı

Ayşe Hasol Erktin / Mimar 

Gülçin İpek / Sektör Uzmanı – Mimar

*Sıralama soyadına göre alfabetik olarak yapılmıştır.

*Jüri üyelerinin birinci derece yakınları yarışmaya katılamaz.

Yarışma Takvimi

  • Yarışmanın duyurulması: 15 Temmuz 2020
  • Sorular için son tarih: 1 Eylül 2020 (Saat 23.59’a kadar)
  • Cevapların yayınlanması: 10 Eylül 2020
  • Proje son teslim tarihi: 30 Ekim 2020 (Saat 23.59’a kadar)
  • Jüri 1. aşama değerlendirmes: 3-5 Kasım 2020
  • Kısaliste’nin duyurulması: 6 Kasım 2020
  • Jüri 2. aşama değerlendirmesi: 12-13 Kasım 2020
  • Kazananların açıklanması: 16 Kasım 2020

Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayın.