Direct naar artikelinhoud
nieuwscoronavaccin

Peiling: minder mensen willen het coronavaccin

De eerste testresultaten mogen dan veelbelovend zijn, de bereidheid van Nederlanders om een vaccin tegen corona te nemen is de afgelopen maanden alleen maar gedaald. Dit concludeert onderzoeksbureau I&O Research op basis van onderzoek in opdracht van de NOS.

Tegenstanders van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan demonstreren in het centrum van Amersfoort.Beeld ANP

Zo’n 60 procent van de Nederlanders zegt nu (waarschijnlijk) een coronavaccin te willen, bij een vorig onderzoek in juni lag dat percentage nog op 73 procent. Minder dan een derde zegt het vaccin ‘zeker’ te nemen.

Een succesvol coronavaccin komt steeds dichterbij. Vorige week bleek dat het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech mogelijk voor 90 procent effectief is. Maandag kwam daar bovenop nog het nieuws van het vaccin van producent Moderna dat mogelijk voor 94,5 procent effectief is. Nederland heeft in samenwerking met de EU opties op beide vaccins. Mogelijk zijn de eerste begin volgend jaar beschikbaar.

Ondanks het goede nieuws neemt wantrouwen tegenover een aanstaand vaccin toe. Weigeraars geven als belangrijkste reden dat de productie te snel gaat. Ruim de helft van hen zegt bang te zijn voor bijwerkingen. Bijna een kwart denkt niet in de risicogroep te vallen en wil daarom niet worden ingeënt. Volgens het onderzoek wil 11 procent van de Nederlanders het vaccin niet, 12 procent ‘waarschijnlijk niet’ en nog eens 17 procent weet het niet.

Jongeren

Vooral veel jongeren zijn de afgelopen maanden van mening veranderd en zouden het vaccin nu weigeren. Onder mensen ouder dan 65 jaar was de daling van de vaccinatiebereidheid het lichtst. Ook politieke voorkeur hangt samen met het vertrouwen in het vaccin. Zo zegt maar een klein deel van stemmers op SGP (13 procent), Forum voor Democratie (24 procent) en Partij voor de Dieren (35 procent) het vaccin te willen. Van de mensen die op VVD, CDA, GroenLinks, D66 of Partij van de Arbeid stemmen is het overgrote deel juist wel van plan zich te laten inenten.  

De afname van de vaccinatiebereidheid is zorgelijk. Immunologen schatten dat zo’n 60 tot 80 procent van de mensen immuniteit moet opbouwen om de ziekte te stoppen. Voor een vaccin als dat van Pfizer, met een effectiviteit van 90 procent, betekent het dat 70 tot 90 procent van de bevolking ingeënt moet worden.

Er zijn geen aanwijzingen dat vaccins tegen het coronavirus onveilig zijn. Ze moeten voldoen aan alle veiligheidseisen en worden uitgebreid getest. Voor Nederland geldt dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) de vaccins keurt en toelaat. In de persconferentie van dinsdag zei minister Hugo de Jonge dat ondanks de razendsnelle productie en toetsing er ‘geen concessies’ worden gedaan aan de veiligheid en effectiviteit van het vaccin. Daarnaast benadrukte hij dat vaccinatie niet verplicht wordt. ‘Maar u zult ons wel telkens horen vertellen hoe belangrijk het is om te vaccineren. Het is dé troef om afscheid te nemen van deze maatregelen.’ 

Wat beweegt de coronavaccinweigeraars?

Sinds de coronacrisis heeft Nederland er een flinke groep vaccinatie­weigeraars bij gekregen. Waar komt hun wantrouwen vandaan? En zijn ze nog op andere gedachten te brengen? De Volkskrant ging met ze in gesprek.