Nieuws artikelen

Interview: Regionale kennisbijeenkomsten smaken naar meer

De afgelopen jaren is er een schat aan kennis en tools ontwikkeld op het gebied van klimaatadaptatie. Vorig jaar werd deze kennis in zeven regionale bijeenkomsten gedeeld. Dat bleek een schot in de roos. De reacties waren zó enthousiast dat deze kennismiddagen een vervolg krijgen. Freek Huijser van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en spin-in-het-web Carleen Mesters blikken terug en vooruit.

Lees verder “Interview: Regionale kennisbijeenkomsten smaken naar meer”

Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Zutphen

Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Deze vragen stonden op 7 december centraal tijdens de laatste bijeenkomst ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’ van 2023. Ongeveer 90 deelnemers gingen erover in gesprek op een bijzondere locatie: de Zutphense Broodfabriek in Pakhuis Noorderhaven in Zutphen.

Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Zutphen”

Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Den Haag

Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Deze vragen stonden op 30 november centraal tijdens de zesde bijeenkomst ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’. Ruim 100 professionals gingen erover in gesprek in Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag.

Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Den Haag”

Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Den Bosch

Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Deze vragen stonden op 16 november centraal tijdens de vijfde bijeenkomst ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’.

Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Den Bosch”

Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Culemborg

Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Deze vragen staan op 31 oktober centraal tijdens de vierde bijeenkomst ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’. Ruim 80 professionals zijn erbij in het Oude Stadhuis van Culemborg.

Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Culemborg”

Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Zuidwestelijke Delta

De tweede bijeenkomst van Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad was op 7 september, voor de regio Zuidwestelijke Delta. In het gemeentehuis van Vlissingen waren ook deelnemers van de Zuid Hollandse eilanden en uit de West Brabantse gemeenten aanwezig. “ Dat is niet alleen hoe meer zielen , hoe meer vreugd, maar ook hoe meer hoofden hoe meer kennis ”, zei wethouder
Jeroen Louws van de gemeente Middelburg.

Lees verder “Kennis in de Regio: verslag bijeenkomst Zuidwestelijke Delta”

Kennis in de Regio: bijeenkomst op 7 september 2023

Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools op het gebied van klimaatadaptatie? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En: wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Op donderdag 7 september krijg je antwoord op deze vragen tijdens de bijeenkomst van ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’, in het stadhuis van Vlissingen.

Lees verder “Kennis in de Regio: bijeenkomst op 7 september 2023”

Kennis in de Regio: bijeenkomst op 11 mei 2023

Op donderdag 11 mei vond in Lelystad de eerste regionale kennisbijeenkomst plaats ter afsluiting van zeven jaar NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad. De organisatie was mede in handen van STOWA, Stichting RIONED en Samen Klimaatbestendig. Experts en gebruikers van de hulpmiddelen en tools die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, wisselden van gedachten.

Lees verder “Kennis in de Regio: bijeenkomst op 11 mei 2023”

Adaptatie Atelier in gesprek met ondernemers en parkmanagers

Klimaatadaptatie op privaat terrein, dat is alleen te realiseren door samen te werken met de private spelers. Op 23 maart gaan we het gesprek aan op een bedrijventerrein in Tiel en op een productielocatie van Wienerberger. Wat beweegt ondernemers om wel of niet in actie te komen? Welke aanpak werkt en waarom? Introducees zijn welkom om zich aan te sluiten bij dit bezoek!

Lees verder “Adaptatie Atelier in gesprek met ondernemers en parkmanagers”

Kennis In De Regio: Bijeenkomst ´Wat kun jij doen voor een leefbaar Noorderkwartier in 2122?

In het Noorderkwartier (Noord-Holland) gebeurt veel op het gebied van klimaatadaptatie, maar hoe zorg je ervoor dat de regio ook over 100 jaar leefbaar is? Op dinsdagmiddag 11 oktober kwamen 200 professionals van overheden, kennisinstellingen, GGD’s, natuurbeheerders en (landbouw)bedrijven bij elkaar in het AFAS Stadion in Alkmaar. “De natuur heeft ons niet nodig, wij hebben de natuur nodig.”

Lees verder “Kennis In De Regio: Bijeenkomst ´Wat kun jij doen voor een leefbaar Noorderkwartier in 2122?”

Adaptatie Atelier

Ik organiseer samen met Anne-Marie Bor van NextGreen het Adaptatie Atelier. Dit is een nieuwe coalitie opgericht door en voor gemeenten, waterschappen en provincies.  In het Atelier werken we aan bouwstenen om samen beleid en prikkels te ontwikkelen voor klimaatadaptatie (en biodiversiteit) gericht op inwoners en bedrijven. Anne-Marie en ik zorgen ervoor dat overheden ervaringen uitwisselen hoe zij de samenwerking met private partijen organiseren en waar ze tegenaan lopen.

Lees verder “Adaptatie Atelier”

Kennis In De Regio: wat kun jij doen voor een leefbaar Noorderkwartier in 2122?

Hoe blijft Noorderkwartier een leefbaar gebied terwijl het klimaat ingrijpend verandert? Daarover gaan we graag met jou in gesprek op dinsdag 11 oktober tijdens een netwerkbijeenkomst in het AFAS stadion Alkmaar. We blikken vooruit naar het jaar 2122 en vragen ons af hoe we slim kunnen omgaan met klimaatverandering.

Lees verder “Kennis In De Regio: wat kun jij doen voor een leefbaar Noorderkwartier in 2122?”

Hoe koppel je energietransitie en klimaatadaptatie? Perspectieven uit de praktijk

Energietransitie en klimaatadaptatie zijn sterk verbonden aan klimaatverandering. Beide opgaven vragen om investeringen in de openbare ruimte. Een koppeling ligt voor de hand. Maar in hoeverre gebeurt dat al in de praktijk en kunnen we er iets van leren? Jeroen de Bruin (Waterprof) en Carleen Mesters (Stroom en Onderstroom) zochten het uit in opdracht van STOWA en Stichting RIONED.

Lees het volledige artikel op de website van H2O Waternetwerk

Stroom en Onderstroom: Adaptatie Atelier

Om steden klimaatbestendig te maken, zetten gemeenten en waterschappen in op het stimuleren van klimaatadaptatie door inwoners en bedrijven. Ze doen dit met inzet van communicatiecampagnes en coaches, en/of een subsidieregeling of duurzame rioolheffing. Een verdergaande stap is het verplichten via de hemelwaterverordening of het bestemmingsplan.

Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe effectief is een subsidieregeling en hoe zorg je dat dit niet alleen bij de ‘happy few’ terecht komt? En hoe monitor je de vergroening in de stad?

Lees verder “Stroom en Onderstroom: Adaptatie Atelier”

Adaptatie Atelier – Meld je aan!

Meld je aan voor het Adaptatie Atelier, een nieuwe coalitie van gemeenten, waterschappen en provincies die samen beleid en prikkels willen ontwikkelen voor klimaatadaptatie (en biodiversiteit) met inwoners en bedrijven.

Lees het voorstel Adaptatie Atelier (pdf)
Meld je hier aan als je mee wilt doen in het Adaptatie Atelier (22 juni start)

Klimaatadaptatie
Door klimaatverandering en toenemende verstedelijking krijgen we steeds vaker te maken met wateroverlast, droogte en hitte. Om steden klimaatbestendig te maken, is meer ruimte voor groen en water nodig. Gemeenten en waterschappen kunnen dit niet alleen realiseren aangezien de openbare ruimte max 30-40% van het totale oppervlak beslaat in de stad.
Lees verder “Adaptatie Atelier – Meld je aan!”

Hoe laat je praktische klimaatkennis beter landen?

Nederlandse gemeenten barsten van de kennis over klimaatadaptatie, en er zijn talloze kennisproducten beschikbaar. Maar: wat al lang en breed toegepast wordt binnen de ene gemeente, is niet altijd vanzelfsprekend, laat staan bekend, bij de andere. STOWA verkent sinds 2020 daarom samen met Stichting RIONED en het Platform Samen Klimaatbestendig wat er nodig is om bestaande hulmiddelen, kennisproducten en tools in verschillende werkregio’s op maat in te kunnen zetten. Op die manier kan praktische klimaatkennis beter landen en worden ingezet binnen en bij samenwerkende waterschappen en gemeenten.

Lees verder op de website van H2O Waternetwerk

NIEUW bij Stroom en Onderstroom: Conflict Coaching

Vraag jij je ook wel eens af:

  • Hoe het komt dat je iedere keer in dezelfde reflex schiet in een bepaalde situatie?
  • Dat er altijd spanning is met die ene persoon, dat je niet snapt hoe dat komt?
  • Dat iemand op jouw ‘rode knop drukt’ en dat die maar niet uit wil.

En wil jij daarvan af? Meld je dan aan voor een laagdrempelig traject ConflictCoaching bij Stroom en Onderstroom.

Lees verder “NIEUW bij Stroom en Onderstroom: Conflict Coaching”

Beleidsmixer voor klimaatadaptatie

De werkgroep Beslisondersteuning van de Alliantie Financiële Prikkels maakte een raamwerk om te komen tot een mix van financiële prikkels en beleidsinstrumenten voor klimaatadaptatie.

Na twee jaar pilots en samenwerken aan financiële prikkels voor klimaatadaptatie, rondden de partners tijdens de partnerbijeenkomst van 8 juni de Alliantie Financiële Prikkels af.

Alle drie de werkgroepen kwamen aan bod. De werkgroep Beslisondersteuning, die Stroom en Onderstroom samen met NextGreen begeleidt, presenteerde haar eindproduct: de Beleidsmixer.

Lees verder “Beleidsmixer voor klimaatadaptatie”

Stroom en Onderstroom: doen wat werkt

Terwijl sneeuw, zon en corona als een deken over de wereld om mij heen lagen, dacht ik terug aan 11 jaar geleden, toen ik startte met Stroom en Onderstroom. Ik zette een nieuwe stap in het verbinden van mensen en organisaties door het stimuleren van duurzame samenwerking en het bemiddelen bij conflicten.

Sindsdien werk ik oplossingsgericht en met oog voor het geheel. Ik bouw graag bruggen en sluit aan bij wensen en mogelijkheden van mensen met wie ik werk. En waar ik vooral dan zo blij van word is dat er gaandeweg mensen, ideeën, organisaties en verrassingen op mijn pad komen, die ik tevoren niet had kunnen bedenken. En omdat ik zo dol ben op de zee, vergelijk ik dit onverwachte met de dynamiek van eb en vloed.

Lees verder..

Bijeenkomst Oost Groningen en Noord Drenthe – Klimaatkennis in de regio 17 feb 2021

Proeverij kennis en tools klimaatadaptatie
Circa 10 gemeenten uit de regio’s Oost Groningen en Noord Drenthe deden op 17 februari 2021 mee met een ‘kennis-proeverij’, georganiseerd door STOWA, Stichting RIONED, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), stichting CAS en Platform Samen Klimaatbestendig. In zes deelsessies maakten zij kennis met hulpmiddelen, kennisproducten en rekentools voor klimaatadaptatie.
Lees meer..

Wrap up paneldiscussie 20 oktober tijdens de Week van de Mediation

Op 20 oktober organiseerde Carleen Mesters samen met Jeroen Bartels een online paneldiscussie met als titel ‘Niet in mijn achtertuin’. Deze paneldiscussie vond plaats in de Week van de Mediation van 19-23 oktober 2020. Aan de paneldiscussie deden mee Joost Reus (wethouder Culemborg, voorzitter RES Rivierenland), Almar Otten (coördinator Duurzaamheid Deventer, tevens auteur spannende boeken) en Theo van Bruggen (Nationaal Programma RES). Linda Reijerkerk vertaalde de discussie naar lessen voor mediators. Lees meer…

Q&A groenblauwe daken

Stroom en Onderstroom verzamelde in opdracht van STOWA vragen en antwoorden rondom groenblauwe daken. Deze zijn gepubliceerd op de website van STOWA naar aanleiding van vragen in de CoP ‘Meten en monitoren groenblauwe daken’ en het Nationaal Daken Plan.
Lees meer..

Klimaatvriendelijke tuinen

Stroom en Onderstroom organiseerde en begeleidde in opdracht van de Watercoalitie van Ministerie IenM een bijeenkomst voor overheden, tuinbranche en waterprofessionals om de wenselijkheid en haalbaarheid van een meerjarig actieprogramma ‘Klimaatbestendig Huis en Tuin’ te verkennen.
Lees meer..

Wijkgesprek Coehoorn

Het faciliteren van het Blue-men team in het opzetten van een wijktraject, het benoemen van gezamenlijke ambities en belangen, het versterken van het teamgevoel, een mindmap creëren met kansen en knelpunten.

RAAK

In opdracht van en samen met de Hogeschool van Rotterdam, droeg Carleen Mesters bij aan het verbinden van projecten, organisaties en mensen rondom de versnelling van kennisontwikkeling over begroeide daken.
Lees meer..

Dagvoorzitter diverse kennisdagen

Stroom en Onderstroom levert ook een onafhankelijke dagvoorzitter voor kleine en grotere gezelschappen.

Enkele voorbeelden zijn:

● KNW-STOWA-GDGD Werkconferentie ‘Nationaal Daken Plan’ (sept 2019)
● STOWA-KNW Seminar ‘Groenblauwe Daken nader beschouwd’ (sept 2018)
● KNW-RAAK Seminar ’Begroeide daken’ (feb 2013)
● RWS regiomiddag Verkeersmanagers R(O)VM (maart 2012)
● STOWA workshop watersysteem-denken versus emissiedenken (jan 2012) Lees meer..