Plantdag Lettele 2021

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 januari waren er twee plantdagen voor ons perceel in Lettele, gemeente Deventer. Een oproep aan de LvO-leden om te komen planten was destijds niet aan dovemansoren gericht. Uit het hele land kwamen tientallen aanmeldingen. Uiteindelijk konden er vanwege de coronamaatregelen op vrijdag en zaterdag slechts 11 vrijwilligers, allen wonend in de directe omgeving, een plek krijgen.

Door Peter van den Boom
Beeld Jan Malschaert

Langs de weg aan de oostkant van het perceel is er aanplant van een gemengde haag met o.a. meidoorns en hazelaars. Aan de noordkant een houtsingel van 250 meter met een mix van grote bomen als eik, kastanje en linde en kleinere struiken als meidoorn, hazelaar en vogelkers. Een lint van knotwilgen langs de Lettelerleide aan de zuidkant.

Omstandigheden

Die waren niet bepaald ideaal. Omdat het in de voorafgaande weken overvloedig had geregend, was het perceel nauwelijks begaanbaar en dat maakte het werk extra zwaar. Ook op vrijdag regende het de eerste uren nog, daarna werd het gelukkig droog. Verder stond er een koude noordoostenwind. Voor de vrijwilligers was het echter geen probleem om een dag lang door het zompige weiland te banjeren. Iedereen was er op gekleed en de stemming was en bleef opperbest. Voor thee en koffie werd gezorgd en tussen de middag kwam een vrijwilliger heerlijke soep brengen.

Image

Resultaat

Coördinator Michiel Bussink was heel tevreden over beide dagen. ‘Met de aanplant aan de noordzijde is vrijdag begonnen en deze hebben we zaterdag, blubberend in de kletsnatte weidegrond, afgemaakt. Een andere ploeg heeft aan de zijde van de weg een sleuf gegraven en daar de heg aangeplant. En tot slot zijn ook nog een stuk of dertig forse wilgentakken, stammen bijna, die van Ricks (beheerder perceel Lettele, red.) land elders kwamen (van geknotte wilgen), aangeplant langs de Lettelerleide. Om tot wilgen uit te groeien en te zijner tijd ook te gaan knotten. We waren om 15.00 uur klaar, alles is in een goede sfeer volgens schema geplant.’

Alles is volgens schema aangeplant. Een fantastisch resultaat na twee dagen hard werken onder pittige omstandigheden. Hulde aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Dit smaakt naar veel meer, op naar het volgende perceel!

Image

Ervaringen van een deelnemer

Vrijdag 29 januari: we plantten de houtwal. Een leuke groep, gevarieerd van een twintiger met haar moeder en wat ouderen nabij de 70. Eerst regende het nog wat, maar na 11.00 werd het droog. Het land is lemig en meer dan drassig. Soms zat je vast gezogen aan de grond, of kon je het plantgat niet meer zien omdat het was vol gelopen met water. Best bijzondere ervaring deze ‘strijd’ tegen de elementen. Opsteker: De grond was rijk aan regenwormen, mooi om te zien. Er is denk ik wat compact geplant, maar omdat niet alles zal overleven dunt dat wel weer uit. De groep werkte hard en om een uur of 14.30 zijn we gestopt. Ik denk dat ik niet als enige last had van stijve spieren en gewrichten. Onze boer Rick was blij met wat er gedaan was. We kregen koffie van Nelleke en lekkere soep van een vrijwilliger uit de buurt, alles verliep coronaproof. Het was een grandioze dag. Weer eens iets anders. De meesten waren toe aan weer eens samen (op 1,5 meter afstand, iets te doen.

Cornelie Hemmes

Meerwaarde volgens de beheerder (foto 6)

 

Image

Een houtsingel als windhaag en voederhaag.

‘Bedrijfsmatig is het niet handig om in een houtsingel te investeren’, erkent Rick, beheerder van het perceel van Land van Ons. ‘De kosten verdienen zich niet terug, tenminste niet op korte termijn. Ik zie de aanplant dan ook meer als een hobby en een manier om onze omgeving mooier te maken en dat mag geld kosten’, verklaart hij lachend. Maar dan vertelt hij over de effecten die hij van de houtsingel verwacht. ‘De singel zorgt voor meer luwte op het perceel. Bij een schrale oosten wind zal het perceel minder uitdrogen, en in de zomer hebben we hier elke druppel water nodig! Daarnaast weet ik dat de koeien straks graag een hap van de haag zullen nemen. Het zijn allemaal eetbare struiken en bomen: voederbomen. Het Louise Bolk Instituut heeft onderzocht welke mineralen er in planten zitten en hebben op basis van die kennis een voedzame plantenmix opgesteld. De koeien vullen daar hun mineralenbehoefte mee aan.’

Een derde effect is een meer diversiteit op en rond het perceel. ‘Elk plant levert meerwaarde en samen zorgen ze voor een betere balans’, verklaart Rick. ‘Bij extreme weersituatie, bijvoorbeeld droogte of vrieskou, overleven er meer planten, maar ook wild, zoals de hazen, patrijzen, reeën en roofvogels die hier veelvuldig voorkomen.’

Image

Publiciteit

Er is een freelance fotograaf langs geweest, die bezig is met een langdurig project voor de Groene Amsterdammer. Michael Rhebergen, hij woont ook in Deventer.

Jan van Malschaert, de fotograaf voor Land van Ons, heeft op beide dagen foto’s gemaakt.

Een verslaggever van De Stentor, editie Deventer, is op vrijdag komen kijken, zie hier.

Lees ook de column van Peter over de plantdag in de DeventerPost

Deel de post:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Gerelateerde berichten