Foto: Janerik Henriksson/TT

Räkbristen avvärjd – nytt fiskeavtal i hamn

Publicerad

Ett avtal har slutligen nåtts mellan Norge, Storbritannien och EU om fisket i sex zoner i Nordsjön efter brexit. Avtalet räddar Sverige från befarad räkbrist, bara båtarna tillåts lämna sina hamnar, rapporterar TT.

Det nya avtalet rör årets fångstkvoter, och sluts efter att förhandlingarna har dragits i långbänk.

Avtalet får en direkt inverkan även för svenska yrkesfiskare då bristen på avtal har förts fram som orsak till de larmrapporter som kommit om möjlig räkbrist i Sverige.

Svenska fiskebåtar har stoppats från att fiska i norska vatten och det är där som en stor del av räkfisket sker under delar av året.

Avtalet räddar Sverige från räkbrist

Sveriges fiskares producentorganisation säger att avtalet räddar Sverige från en potentiell räkbrist.

– Det gör det. Det blir en helt annan situation, säger organisationens ordförande Peter Ronelöv Olsson till TT.

Fiskekvoterna i det nya avtalet har förändrats – utöver räkor fiskas det bland annat även torsk, kolja och sej i Nordsjön – men enligt Peter Ronelöv Olsson är de nya nivåerna är bra och säkerställer att det inte överfiskas. Han tror inte heller att nya kvoter kommer att påverka räkpriserna särskilt mycket.

– Det kommer nog att knalla på som vanligt när det här väl är klart, säger han.

Svenska fiskebåtar kvar i hamn

Men, trots ett nytt avtal, ligger de svenska fiskebåtarna kvar i hamn. Anledningen är att Havs- och vattenmyndigheten än nu inte gett tillstånd till fiskebåtarna att lätta ankar.

– Det är så här varenda gång, suckar Peter Ronelöv Olsson.

Han säger att danska båtar redan har fått tillstånd att fiska i zonerna i Nordsjön, men att den svenska myndigheten tålmodigt väntar på ytterligare papper från Bryssel.

– Ska jag vara ärlig så har jag inte aning (när tillståndet kommer). Det är helt beroende på humöret hos myndigheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.