Sejlads med børn

Guide til at sejle med babyer og småbørn

Når du skal sejle med babyer og småbørn kræver det lidt forberedelse. Her får du en guide, så du bliver klar til at sejle med de allermindste.

Baby ombord på sejlbåd
Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 1. juli 2021

Indhold

    Ekspandér

    Du kan gøre en kæmpe forskel for jeres fremtidige sejlerliv, hvis du tager dine børn med ombord, når de er helt små. Specielt babyer er nemme at sejle med. De kræver ikke meget udstyr, brokker sig ikke over lange stræk og falder til ro ved bådens bevægelser. Behov for udstyr, mængden af brok og uro og nødvendigheden af forberedelse stiger i takt med alderen - i hvert fald når vi snakker om børn under fire år. Du kan heldigvis planlægge dig ud af de mest besværlige situationer og du kan gøre meget for at jeres sejltur bliver en succes. Både i forhold til det praktiske og det mentale.

    Men hvordan skal man egentlig forberede sig inden afgang med småbørn ombord? Det kan du få svar på i denne artikel, når vi gennemgår hvordan din sejlerferie eller langturssejlads bliver en succes for hele familien med småbørn ombord.

    Baby i lift og storesøster godt placeret under sprayhood.

    Det svageste led sætter kursen

    Mit udgangspunkt for at skrive denne guide, er 18 års erfaring med børn ombord. Jeg har bidt negle over at skulle sejle ud af havnen med børn ombord, tabt roret et sted i Sverige og er blevet reddet i land af den svenske Søredningstjeneste, været bange og søsyg på Køge Bugt, sejlet om kap med delfiner fra Portugal til De Kanariske Øer, ligget for anker i Caribien, krydset Atlanterhavet med min mand og vores fire børn, hvoraf den yngste på daværende tidspunkt var to måneder og den ældste 15 år og den vigtigste læring jeg kan give videre er, at det svageste led sætter kursen og bestemmer farten.

    Man skal altid planlægge sin tur - uanset om den er lang eller kort - efter hvem der er med ombord. Denne artikel vil klæde dig på i forhold til at kunne skabe det bedste udgangspunkt, for at jeres sejltur bliver en succes med små børn ombord.

    Dit barns tryghed afhænger af din tryghed 

    Først og fremmest er det sandt, hvad alle de kloge og erfarne sejlere påstår: Nemlig at dit barn falder til ro på båden, hvis du falder til ro ombord. Derfor er det vigtigste, at du er tryg ved at sejle med småbørn ombord.

    Men hvordan falder man til ro, hvis det er første gang fortøjningerne skal kastes og I skal bevæge jer ud på dybt vand med et baby eller et lille barn?

    Man sørger selvfølgelig for at være godt forberedt. Der er forskelligt udstyr, som er godt at anskaffe sig inden og der er den mentale forberedelse. De er begge vigtige og vil derfor begge blive præsenteret i denne artikel.

    Hvad skal du anskaffe dig inden afgang?

    Denne guide er inddelt i fire punkter, som er relevante at forberede sig på, hvis sejlturen med småbørn skal blive en succes:

    1. Sikkerhed
    2. Komfort
    3. Proviant
    4. Underholdning

    1. Sikkerhed

    Alle ombord skal have en redningsvest, der passer i størrelsen. For små børn er det meget vigtigt, at redningsvesten er tjekket inden. Den skal passe i størrelse og opfylde de gældende krav.

    Valg af redningsvest

    1. Vestens vægtangivelse skal passe til dit barn.
    2. Vesten skal have en krave, der vender barnet og holder luftvejene frie, hvis uheldet er ude.
    3. Vesten skal have en farve, som hurtigt kan identificeres i vandet.

    Det kan være svært at bevæge sig rundt med en redningsvest, hvis man endnu ikke er helt i balance på to ben. Derfor kan de være en fordel at bruge en sikkerhedssele, som holder barnet fastspændt på et lille område - naturligvis altid under opsyn og med redningsvest inden for rækkevidde. De findes i flere modeller og typer.

    Når I skal lave havnemanøvrer, er det en god idé, at have det lille barn fastspændt, så I har frie hænder. Vi har med stor succes benyttet os af en kasseret autostol og en lift, som har stået fast i cockpittet. Når det var tid til koncentration hos mor og far, blev vores bådbaby spændt fast og vi skulle ikke bruge energi på at passe på ham og kunne fokusere på at få båden enten godt i havn eller godt ud af havnen.

    2. Komfort

    Min første og vigtigste anbefaling er en bæresele eller en vikle, så du kan bære barnet tæt på dig og samtidig have begge hænder fri. Da jeg fødte min baby i Caribien og stod der i varmen med en baby og hverken havde klapvogn eller barnevogn, var bæreselen og slyngen mit dyrebareste eje. Du kan have baby med overalt uden at være begrænset. Vores mindste barn havde aldrig prøvet at ligge i klap/barnevogn, før han kom over på den anden side af Atlanten og vi lånte én af en lokal familie i Horta.

    Når barnet bliver lidt større og det ikke længere er så nemt at have i en bæresele, kan I anskaffe jer en foldevogn. Det er en slags trækvogn, der kan foldes helt sammen og evt. spændes op ad søgelænderet. Den kan foldes ud og fragte både barn og indkøb.

    Når der skal soves ombord

    Hjemmelavet vugge i en Bianca 420

    Hjemmelavet vugge i en Bianca 420

    Når der skal soves med småbørn ombord, er der igen stor forskel på, om det er en lille baby eller et lidt større barn. Hvis du ikke ønsker at have din baby liggende i samme køje som dig selv, findes der mange forskellige vugger, der kan hænges i salonen eller i en kahyt og som så bevæger sig i takt med bådens bevægelser.

    Det lidt større barn kan lægges til at sove i en køje, som afskærmes, så barnet ikke risikerer at ryge ud af den.

    Når der skal spises ombord

    Hvis du ønsker at dit lille barn skal sidde med ved bordet i samme højde som jer andre, kan du enten købe et handysitt, som er et sæde man spænder ovenpå en eksisterende stol, bænk eller lignende. Det kan frit rykkes rundt og bruges hvis I ønsker at spise på land.

    Mange sejlere med børn ombord har med stor succes anskaffet sig et billigt plastisksæde fra Ikea og brugt det som stol uden at bruge de eksisterende ben.

    3. Proviant til babyer og småbørn

    Når baby er helt lille, står den jo enten på amning eller flaske. Det kunne ikke være nemmere. Jeg ammede virkelig meget de 21 dage, vi sejlede over Atlanterhavet. Men jeg var aldrig i tvivl om, om han fik nok.

    Det lidt større barn

    Når de bliver større, er det en god idé at have små pakker med rosiner og kiks med. Vi sørger altid for at have bikset noget sammen, inden vi sejler ud af havnen om morgenen. Vores børn har det med at blive sultne på de mest tossede tidspunkter og det har reddet mange situationer, at vi har haft små måltider klar. I kan tænke i pastasalat og små bokse med udskåret frugt og grønt. Mad I kan hive frem med det samme og ikke skal bruge hverken tid eller energi på først at lave.

    4. Underholdning

    Når det kommer til underholdning, er den lille baby ret taknemmelig. Der skal ofte ikke andet til end lidt bevægelse og et velkendt ansigt, der gider at snakke.

    Det større barn over et år, kan have brug for andre ting til underholdning. Du kan sagtens inddrage dit barn i sejladsen. Lad ham eller hende hjælpe med at styre, lad dem være med i det omfang det overhovedet er muligt.

    Ved rolig sejlads kan I binde en legetøjsbåd efter jer og bruge timer på at holde øje med hvordan den lille båd klarer sig i det store hav.

    Vandlegetøj og kreativitet

    Sørg for at have rigeligt vandlegetøj med til havnene også. Fiskenet, krabbefiskestang, sandlegetøj og alt hvad I kan forestille jer vil vække begejstring hos barnet.

    Vi medbringer altid en masse spil som passer til vores børns aldre. Vi har gode høretelefoner med, så vi altid kan sætte en lydbog på, hvis der er brug for afslapning.
    Vores erfaring er også, at der opstår lege ombord, som man ikke kunne have forudset. Når pladsen er trang og der ikke er et kæmpe udvalg af diverse racerbaner og legokasser, så kan en æske tøjklemmer og lidt snor hurtigt blive til favorit-legetøjet. Det er faktisk magi, at se det lille barn blive kreativ og få lov at være helt tæt på (som man jo altid er ombord på en båd).

    Den mentale forberedelse

    Når I har styr på diverse udstyr og har valgt hvilke ting, der passer til jeres familie, skal I i gang med den mentale forberedelse. Den er mindst ligeså vigtig, som at anskaffe sig en masse ting til båden. Det er anderledes at sejle med småbørn ombord og det er sjældent lige så rosenrødt, som vi ser det på diverse sociale medier. Eller det er i hvert fald også noget andet, end det vi oftest præsenteres for.

    Start jeres sejlads tidligt og kom tidligt i havn

    Hvis I har stor erfaring med at sejle, men bare ikke er rutinerede småbørns-sejlere, skal I allerede nu indstille jer på, at det mindste besætningsmedlem ombord kommer til at ændre den måde I tidligere har sejlet.

    Vi har praktiseret at starte vores sejlads tidligt om morgenen, så vi allerede er godt på vej, når de små vågner op og er klar til underholdning. På den måde kan I undgå mange timer på havet med små trippende fødder.

    Sejl korte stræk

    En anden løsning kan være udelukkende at sejle korte stræk. I perioder hvor vi har haft børn på ca to-tre år ombord, har vi planlagt med meget korte stræk på havet og dejlige lange dage på land. Der er ikke noget værre end et utålmodigt barn, som trænger til at løbe rundt. Det kan ødelægge enhver sejlerglæde - uanset vind og vejr.

    I kan nærmest se det som en investering i fremtidens sejlerture. Hvis I får skabt en glæde ved sejlads hos jeres små børn nu, så er det en følelse, der vil lagre sig i dem og vil komme jer alle til gavn resten af livet. Får de derimod forbundet sejlads med noget ærgerligt, er det ikke sikkert, at hele familien fremover vil nyde tiden ombord. Vi kan se på vores to store børn på 15 og 18 år, at det har været en super god investering at have fokus på deres behov allerede fra de var små. Nu er vi fælles om at nyde tiden ombord (altså når ikke de har travlt med at være teenagere).

    I er ved at skabe de bedste minder sammen!

    Hvordan skal man som familie forholde sig til at sejle med små børn ombord? Det bliver faktisk ikke nemmere, end når dine børn er små, for det er her, de kigger på dig og bliver trygge, hvis du er tryg. Opskriften på den succesfulde sejltur med babyer og småbørn ombord er derfor:

    1. Forbered dig godt på alt det, du kan forberede. Brug denne artikel som inspiration til anskaffelser m.m.
    2. Forbered dig mentalt. Sæt ambitionerne ned. Det er vigtigere, at I nyder tiden sammen, end at I får sejlet en masse sømil. Flere overligger-dage i nye havne kan også være en stor oplevelse.
    3. Involver børnene i det omfang de kan. Små børn på to år kan godt hjælpe med at sparke fendere i vandet eller hjælpe med at styre.
    4. Nyd det! I er ved at skabe de bedste minder sammen.
    .
    Rul til toppen