Direct naar artikelinhoud
Coronablog

Live | Gommers wil 'keiharde maatregelen': over 10 dagen code zwart

Het is vanaf woensdag 24 november weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Er waren nog nooit zo veel positieve testen bij de GGD en er komt wellicht vrijdag al een nieuwe persconferentie. Volg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. 

Live

  1. Einde van liveblog

    Dit liveblog is afgesloten. Volg het recente coronanieuws hier.

  2. Nieuw-Zeeland opent 30 april grens voor gevaccineerde reizigers

    Vanaf 30 april 2022 opent Nieuw-Zeeland de grenzen voor gevacineerde reizigers van over de hele wereld, zei Covid-19-minister Chris Hipkins woensdag. Sinds maart 2020 is de grens van het land vanwege Covid-19 voor nagenoeg iedereen gesloten, behalve voor eigen burgers en inwoners.

    Wel hield Hipkins nog een slag om de arm: "Er is nog steeds sprake van een wereldwijde pandemie met een toename van het aantal gevallen in Europa en andere delen van de wereld, dus we moeten heel voorzichtig zijn bij het heropenen van de grens."

    Reizigers worden bij aankomst verwacht zeven dagen in een zelfopgelegde quarantaine te gaan, met testvereisten voor en na de reis. Reizigers uit landen met een hoger risico moeten zeven dagen in een verplichte quarantaine, gevolgd door drie dagen zelfisolatie.

    Nieuw-Zeeland registreerde woensdag 215 nieuwe coronagevallen. Ongeveer 92 procent van de in aanmerking komende bevolking heeft er een eerste vaccindosis gekregen, terwijl 84 procent van de inwoners volledig is gevaccineerd. Op een bevolking van 5 miljoen heeft Nieuw-Zeeland sinds het begin van de pandemie ongeveer 10.200 besmettingen en 40 doden gemeld.

  3. Honderden medewerkers Google boos over vaccinatiebeleid

    Honderden medewerkers van Google, dat onderdeel is van techconglomeraat Alphabet, verzetten zich tegen het vaccinatiebeleid van het bedrijf. Google vroeg zijn 150.000 medewerkers om voor 3 december hun vaccinatiestatus te uploaden naar een intern systeem, ook de mensen die niet van plan waren om naar kantoor te komen, meldt CNBC op basis van interne documenten.

    Het manifest binnen Google werd ondertekend door minstens 600 werknemers. De bedrijfsleiding wordt daarin gevraagd om het vaccinatiebeleid in te trekken en een nieuw plan op te stellen.

    Amerikaanse bedrijven met meer dan honderd medewerkers moeten er van president Joe Biden tegen 4 januari voor zorgen dat hun werknemers volledig tegen het coronavirus gevaccineerd zijn of regelmatig getest worden. Google besloot naar aanleiding hiervan om de vaccinatiestatus van werknemers op te vragen. Medewerkers kregen tot 12 november de tijd om een vrijstelling aan te vragen, bijvoorbeeld om medische redenen. Per geval zou uitzonderlijk worden beslist. Ook moeten alle mensen in het bedrijf die op directe of indirecte manier aan projecten voor de overheid werken gevaccineerd zijn, zonder uitzondering. Zelfs regelmatig testen is in dit geval geen alternatief.

    In het manifest worden werknemers opgeroepen om zich tegen het plan te verzetten, inclusief mensen die al gevaccineerd zijn. De ondertekenaars willen een vaccinatiebeleid voor 'alle Googlers'.

    Google zegt in een reactie dat het bedrijf achter het beleid blijft staan.

  4. Hugo de Jonge: 'Nog niet in de buurt van code zwart'

    Minister Hugo de Jonge reageerde zojuist in een Eerste Kamerdebat op Gommers' uitspraken. De minister herhaalde dat we 'nog niet in de buurt van code zwart' zijn. 

    "Ik kan niet voorspellen dat we over tien dagen daar wel zitten, het lijkt mij dat ook de heer Gommers dat niet kan voorspellen. Ik hecht aan de adviezen van het OMT dat het ook niet te berde brengt."

  5. Gommers wil 'keiharde maatregelen': over 10 dagen code zwart

    Over tien dagen zitten de intensivecareafdelingen in 'code zwart', waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet. Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "Ik denk dat er nu een momentum is om keiharde maatregelen te nemen en dat zo snel mogelijk," zegt hij tegen de Tweede Kamer.

    "Het is écht 1 minuut voor 12. Als wij over tien dagen in dit zwarte scenario zitten, dan is de wereld te klein," aldus Gommers. Hij zou Kamerleden eigenlijk bijpraten over 2G-bewijzen, maar volgens hem moeten er eerst veel strengere maatregelen voor iedereen komen. Anders is het kabinet veel te laat met maatregelen 'om een zorginfarct eind volgende week te voorkomen'.

    De ic-baas heeft dan ook zijn collega's uit het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd of ze niet eerder konden vergaderen, 'morgen in plaats van vrijdag'. Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, 'omdat wij niet in code zwart kunnen komen terwijl het land nog open is. Dat kan niet.' Als er onverhoopt een groot tekort ontstaat op de ic van bemande bedden, kan het niet zo zijn dat mensen nog kunnen winkelen en de kroeg in kunnen, aldus Gommers.

  6. Bijna helft geplande operaties in regio uitgesteld: ‘Waarom duurt ingrijpen zo lang?’

    Het aantal coronapatiënten loopt bij de ziekenhuizen zo hard op dat de reguliere zorg weer hard geraakt wordt. In de twaalf ziekenhuizen die vallen onder ROAZ-Noord-Holland en Flevoland, gaat het mes in 30 tot 50 procent van de geplande operaties.

    Lees hier meer.

  7. Heeft het OMT z’n beste tijd gehad? ‘Ik zou het opheffen’

    Het OMT hamert op het naleven van gedragsmaatregelen om de pandemie te tackelen, maar maakte zelf nooit ruimte voor gedragswetenschappers. Het OMT ligt nu zelf onder vuur bij critici.

    Lees hier meer.

  8. 55-jarige man uit Italië sterft na bewuste infectie met coronavirus

    Een 55-jarige man is gestorven aan het coronavirus nadat hij zich bewust had laten infecteren op een Italiaans 'besmettingsfeestje'. Dat meldt HLN. De man wilde op deze manier een 'green pass' bemachtigen. Door zo'n pas weet men in Italië of je gevaccineerd bent of recent bent genezen van corona. Als je hem niet hebt, mag je niet werken of naar school.

    Op zo'n feestje zoenen en knuffelen mensen met iemand die het virus onder de leden heeft. Of ze drinken uit eenzelfde glas. Ook gaan ze bij het bed staan van iemand die ziek is. In de hoop zo het virus in te ademen. Voor de man, die net over de grens van Oostenrijk leefde, werd dit feestje hem fataal. Twee anderen, die ook naar het feestje gingen, belandden op de intensive care.

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. 'Getroffen bedrijven moeten weer loonsteun kunnen krijgen'

    Getroffen bedrijven moeten weer loonsteun kunnen krijgen als de coronamaatregelen langer dan de huidige drie weken van kracht blijven. En dat moet dan ook met terugwerkende kracht, dus ook over de huidige periode. Dit plan gaan de partijen van het demissionaire kabinet morgen voorstellen in de Tweede Kamer. Ook willen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie opnieuw belastinguitstel voor bedrijven. Dat meldt de NOS.

    Met de oplopende ziekenhuisopnames wordt het steeds reëler dat verlenging van die maatregelen noodzakelijk zal blijven. Hoe hoog de loonsteun wordt, moet nog worden besproken.

    Naast een kortetermijnsteunplan, wordt er ook nagedacht over een oplossing voor de lange termijn, waarover werknemers, werkgevers en het kabinet met elkaar om tafel moeten gaan.

  10. Verplichte coronavaccinatie voor Duits leger

    Het Duitse leger gaat een coronavaccinatie verplichten, als eerste instantie in het land. Het ministerie van Defensie en een afvaardiging van het personeel hebben besloten de prik tegen het coronavirus op te nemen in de lijst verplichte inentingen, melden Duitse media.

    Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer had herhaaldelijk nadrukkelijk gepleit voor een vaccinatieplicht. "Een volledige immunisatie van de soldaten is steeds meer in ons belang," aldus een woordvoerder. De militairen van de Bundeswehr moeten zich nu bijvoorbeeld al laten prikken tegen tetanus of, bij inzet in bepaalde gebieden, tegen gele koorts. Een weigering kan worden bestraft.

  11. Nog nooit zo veel positieve testen bij GGD

    Bijna een kwart van alle mensen die zich laten testen bij de GGD, heeft het coronavirus onder de leden. De regionale gezondheidsdiensten voerden vorige week een recordaantal van ruim 629.000 testen uit en die brachten bijna 140.000 besmettingen aan het licht. Het betekent dat 22,2 procent van alle testen positief is. Ook dat is een record.

    Het oude record van het percentage positieve tests heeft slechts één week standgehouden. Vorige week was 19,6 procent van alle bij de GGD geteste mensen besmet.

    Minder mensen lieten zich testen om naar bijvoorbeeld een restaurant, café of museum te kunnen gaan. De commerciële bureaus voerden vorige week ruim 490.000 toegangstesten uit, tegen bijna 590.000 een week eerder. Ook al waren er minder tests, die leverden wel meer besmettingen op. Bijna 7100 mensen die een toegangstest lieten doen, waren positief, tegen ruim 6100 een week eerder. Nog nooit vielen zo veel toegangstesten positief uit.

    Het coronavirus geldt als onder controle wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO, raadt aan om maatregelen pas te versoepelen wanneer minstens twee weken achter elkaar minder dan 5 procent van alle tests positief is. 

  12. RvS tegen kabinet: voorkom jojobeleid met coronaregels

    De Raad van State waarschuwt het kabinet niet steeds coronaregels los te laten om ze daarna weer in te voeren. Een dergelijk 'jojo-effect' leidt tot verwarring bij burgers, waardoor ze zich minder goed aan de coronaregels houden.

    De belangrijkste juridische adviseur van de overheid begrijpt dat regels zo snel mogelijk worden losgelaten zodat de samenleving weer open kan. Maar als de cijfers vervolgens weer snel oplopen, moeten de regels weer worden teruggedraaid. Dit leidt niet alleen tot teleurstelling, maar tast ook de geloofwaardigheid van het kabinet aan, aldus de Raad van State. Het kan zelfs tot het tegenovergestelde effect leiden dat de druk op de zorg verder toeneemt.

    De Raad van State komt met het advies naar aanleiding van de verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19, waarin de coronamaatregelen zijn opgenomen. Het adviesorgaan vindt het 'gelet op de huidige omstandigheden' gerechtvaardigd dat het kabinet deze wet verlengt.

    De Raad van State pleitte eerder ook al voor 'een zo consistent en coherent mogelijk beleid'.

    Het kabinet liet eind september zo goed als alle coronaregels los, maar moest daar in november weer op terugkomen. Vooralsnog neemt het kabinet in de eerste week van december het besluit of er meer regels nodig zijn. Maar demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge waarschuwden maandag dat er mogelijk al eerder strengere regels nodig zijn als de basisregels niet beter worden nageleefd.

    Beeld ANP
  13. MSD vraagt om goedkeuring covidpil in Europa

    Farmaceut MSD wil zijn anti-covidpil in Europa op de markt brengen en heeft daarom de officiële aanvraag voor goedkeuring ingediend. Nu moet de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), beoordelen of het middel veilig en werkzaam is. Daarna is het aan de Europese Commissie om te beslissen of het middel wordt toegelaten in Nederland en de andere EU-landen.

    MSD heeft proeven gedaan met het middel en de uitkomsten daarvan gedeeld met het EMA. Dat verwacht daardoor al binnen een paar weken klaar te kunnen zijn met de beoordeling. In afwachting van de goedkeuring mogen Nederland en de andere Europese landen de pil alvast gebruiken.

    Het middel is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden. Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de pil. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang. Het middel moet voorkomen dat de klachten erger worden en mensen in een ziekenhuis belanden of overlijden.

    Het bureau kijkt ook al mee met de proeven van een tweede covidbehandeling. Die heet Paxlovid en is ontwikkeld door Pfizer.

  14. Extra maatregelen dreigen op vervroegde coronapersconferentie

    Nu de coronacijfers sterk blijven stijgen, houden diverse Haagse bronnen sterk rekening met een vervroegde persconferentie over extra restricties, wellicht vrijdag al. Morgen wordt het kernteam van het kabinet door OMT-voorzitter Jaap van Dissel bijgepraat over de stand van zaken.

    Lees hier meer.

  15. PostNL: bijna alle boosteruitnodigingen ouderen bezorgd

    Zo goed als alle ouderen geboren in 1936 of eerder hebben de uitnodigingsbrief voor het zetten van hun boostervaccin binnen. Volgens PostNL kreeg 'het gros' de brief vanuit het RIVM zaterdag al op de mat en is er dinsdag 'nog een aantal' bezorgd. Dat is een vertraging van maximaal twee dagen, veroorzaakt door een storing bij het postbedrijf.

    Sorteermachines van PostNL kampten eind vorige week met een storing. Daardoor liep de post voor verschillende regio’s, met ook uitnodigingen voor de boosterprik, vertraging op. GGD GHOR Nederland, de landelijke koepel van GGD’en, vroeg zondag iedereen geboren in 1936 of eerder alvast een vaccinatieafspraak te maken, nog in afwachting van de papieren uitnodiging. GGD GHOR kan nog niet zeggen hoeveel afspraken inmiddels zijn gemaakt.

    De boostervaccinatie zou eigenlijk pas op 6 december starten. Vanwege het snel stijgende aantal positieve tests werd dit vervroegd naar 18 november. Toen kreeg een 90-jarige vrouw in Den Haag het eerste boostervaccin voor ouderen.

    Beeld Hollandse Hoogte
  16. Speciale telefoonlijn voor twijfelaars coronaprik

    Wie twijfelt over het nemen van een coronavaccinatie kan vanaf woensdag met een speciale telefoonlijn bellen. Het Erasmus MC in Rotterdam opent in samenwerking met huisartsen de Vaccinatie Twijfel Telefoon.

    Sommige mensen twijfelen over het nemen van een coronavaccin, bijvoorbeeld vanwege medische redenen. Vooral zwangeren, mensen met een kinderwens, allergie of auto-immuunziekte hebben veel vragen over bijwerkingen van de vaccins, aldus het ziekenhuis in een toelichting. Die vragen gaan soms over zulke specifieke situaties, dat antwoorden op de websites van instanties zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet te vinden zijn.

    Bovendien wordt er 'veel foute informatie' verspreid over de coronavaccinaties, aldus initiatiefnemer van de telefoonlijn Robin Peeters. Door die combinatie van factoren zijn er nog steeds veel mensen die twijfelen over een vaccinatie, zo stelt de internist. "Om mensen goed te informeren en een plek te geven waar ze met hun vragen heen kunnen, starten we nu een telefoonlijn."

    De Vaccinatie Twijfel Telefoon is bereikbaar op woensdag en vrijdag van 08.30 uur tot 13.30 uur. Wie belt, krijgt medisch professionals of medisch studenten aan de lijn die volgens het Erasmus MC 'op de hoogte zijn van de nieuwste wetenschappelijke inzichten'.

  17. Vanaf morgen 1,5 meter afstand weer verplicht

    Het is vanaf woensdag 24 november weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden.

    De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.

    Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca en het weren van publiek bij sportwedstrijden.

    Het kabinet blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde premier Mark Rutte eerder.

    Beeld ANP
  18. Vooral kinderen en hun ouders zijn positief getest

    Het coronavirus verspreidt zich vooral onder twee groepen: jonge kinderen en hun ouders. De meeste positieve tests afgelopen week waren onder 5- tot en met 14-jarigen en onder 35- tot en met 44-jarigen. Het zijn schoolgaande kinderen en hun ouders, bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

    In de afgelopen week zijn ruim 32.000 kinderen van 5 tot en met 14 jaar oud positief getest. Dat is 58 procent meer dan in de week ervoor. In de leeftijdgroep van 35- tot en met 44-jarigen steeg het aantal gevallen met 43 procent. In de groep ertussen, de jongeren en jonge volwassenen, was de toename veel kleiner. Ook bij ouderen stijgt het aantal positieve tests veel minder, behalve bij 90-plussers (plus 45 procent).

    Door het hoge aantal positieve tests lukt het de GGD'en nauwelijks nog om bron- en contactonderzoek te doen. In minder dan een kwart van de gevallen wordt nog duidelijk hoe mensen het coronavirus hebben opgelopen. Bij meer dan driekwart van de positief geteste mensen blijft dat onopgehelderd.

    De belangrijkste setting van besmetting is en blijft de thuissituatie. Meer dan de helft van alle mensen raakt besmet door een gezinslid of een andere huisgenoot.

    Het aantal besmettingen door bezoek aan huis daalt. Ook bij andere 'settings voor besmetting' is een afname te zien. Zo werd bijna 6 procent besmet op het werk, het laagste percentage sinds begin september. Iets meer dan 2 procent liep het virus bij een feest op, veel minder dan in de afgelopen maanden.

    Beeld ANP
  19. Opnieuw meer dan 23.000 nieuwe coronagevallen

    Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 23.039 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel evenveel als een dag eerder. Het is de achtste dag op rij dat het dagelijkse cijfer boven de grens van 20.000 gevallen uitkomt.

    In de afgelopen week zijn 153.957 positieve test geregistreerd. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Het cijfer ligt bijna 40 procent hoger dan de week ervoor. Gemiddeld komt het neer op bijna 22.000 bevestigde besmettingen per dag. Het gemiddelde stijgt voor de 54ste dag op rij. Dat is bijna een record.

    Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 928 inwoners te horen dat ze besmet zijn geraakt. Rotterdam registreerde 551 gevallen en Den Haag 542. 

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen dag 53 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden.  Dat hun overlijden nu is gemeld wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden.

    In de afgelopen zeven dagen zijn 265 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna 38 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds begin maart.

  20. Pfizer terechtgewezen om uitspraken op tv

    De Nederlandse tak van farmaceut Pfizer heeft een tik op de vingers gekregen van de organisatie die toezicht houdt op reclames voor geneesmiddelen. Het bedrijf gaf op 5 november uitleg over zijn nieuwste coronabehandeling in items van het RTL Nieuws en het NOS Journaal. Dat was reclame voor een geneesmiddel dat nog niet geregistreerd is, en dat is niet toegestaan, oordeelt de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) nu.

    Pfizer maakte begin deze maand bekend dat het een middel heeft ontwikkeld voor mensen die net positief zijn getest op het coronavirus. Dat middel, Paxlovid genaamd, is bedoeld om te voorkomen dat hun klachten erger worden en ze misschien in een ziekenhuis belanden of overlijden. Pfizer werkt aan goedkeuring van het middel voor de Europese markt.

    De medisch directeur van Pfizer Nederland, Marc Kaptein, deelde het persbericht van het moederbedrijf op zijn LinkedInpagina. Dat persbericht 'heeft een aanprijzend karakter' en 'maakt veelvuldig gebruik van superlatieven', en dus is het reclame, aldus CGR.

    Bovendien gaf Kaptein die dag interviews over het middel aan RTL en NOS. De reclamecommissie vindt dat hij daarin 'verspreiding van de promotionele inhoud' had moeten proberen te voorkomen. Dat deed Kaptein niet, hij herhaalde de uitkomsten van de proeven die Pfizer met het middel had gedaan. Daarom is Pfizer Nederland 'mede verantwoordelijk' voor de inhoud van de nieuwsitems.

    Pfizer zelf voerde aan dat het geen reclame heeft gemaakt, maar mensen op een begrijpelijke manier wilde informeren over het nieuwe middel. Het bedrijf krijgt geen straf, de reclamecommissie houdt het bij de conclusies.

  21. Bijna 350 coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen

    Afgelopen etmaal werden er 349 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 29 december vorig jaar. Op de intensive cares werden 51 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    In totaal liggen er in de ziekenhuizen nu 2540 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 6 mei. Vergeleken met precies een jaar geleden liggen er nu 572 coronapatiënten, of wel bijna 30 procent, méér in de ziekenhuizen.

    Sinds maandag nam de totale ziekenhuisbezetting met 110 covidpatiënten toe. Op de intensive cares klom het aantal mensen met corona dinsdag met 18, tot 488. Op de verpleegafdelingen nam het aantal covidpatiënten toe met 92, tot 2052.

  22. Kamer wil meer tijd nemen voor wetsvoorstellen over corona

    De Tweede Kamer wil meer tijd om een aantal wetsvoorstellen over de coronabestrijding te behandelen. Demissionair Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wilde de wetsvoorstellen deze week behandeld zien, maar daar gaat het parlement niet in mee.

    De drie voorstellen, over een mogelijk 2G-beleid en invoering van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer, worden op zijn vroegst volgende week behandeld. Aanstaande dinsdag bepaalt de Kamer of dat kan of dat er mogelijk nog meer tijd voor nodig is. Verschillende partijen willen eerst de antwoorden van het kabinet op Kamervragen afwachten, die maandagavond moeten komen. Als die in hun ogen niet afdoende zijn, dan willen ze de wetsbehandeling nog een week uitstellen.

    Een van de voorstellen, om de invoering van het CTB op de werkvloer mogelijk te maken, leek door de aanwezige Kamerleden controversieel te worden verklaard. Dat betekent normaal gesproken dat een voorstel pas kan worden behandeld als er een nieuw kabinet is. Later in het debat leek die controversieelverklaring toch niet op een meerderheid te kunnen rekenen. De vergadering werd kort geschorst voordat de verwarring was opgehelderd.

    Beeld ANP
  23. WHO vreest komende maanden 700.000 coronadoden meer in Europa

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest op basis van de huidige ontwikkelingen dat in Europa voor maart nog eens 700.000 mensen overlijden aan Covid-19. Het dodental zou daarmee van 1,5 naar 2,2 miljoen stijgen.

    Van de 53 landen die tot het Europese werkgebied van de WHO behoren, worden er naar verwachting 49 blootgesteld aan 'veel of extreme stress' op de intensivecareafdelingen in de ziekenhuizen. Meerdere landen, waaronder Nederland, sturen coronapatiënten al naar buurlanden vanwege de grote druk op de ziekenhuizen.

    De regionale WHO-directeur Hans Kluge roept mensen op zich te laten vaccineren en andere maatregelen op te volgen om zo lockdowns te voorkomen. Ongeveer 54 procent van de inwoners in het Europese gebied is volledig gevaccineerd, hoewel er grote verschillen zijn tussen de landen.

  24. Duitse neparts zet honderden coronaprikken

    Een Duitse theoloog die zich voordeed als arts heeft honderden coronaprikken gezet. Justitie vervolgt hem nu voor het in gevaar brengen van anderen en fraude.

    De verdachte uit de buurt van München was actief in twee vaccinatiecentra in de regio. Hij zou zich daar eind vorig jaar en begin dit jaar met een vervalste vergunning hebben gemeld om mee te helpen bij het inenten. In een plaats was hij ook actief in bejaarden- en verpleeghuizen.

    De neparts heeft zelf 306 coronavaccinaties uitgevoerd. Op zijn bevel werden nog eens 1144 inentingen door medisch personeel toegediend. Er zijn geen aanwijzingen dat er bij de geprikte personen complicaties zijn ontstaan, melden Duitse media.

    De man is aangeklaagd voor een reeks misdrijven zoals het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, schendingen van medische regels, vervalsing van documenten, andere fraude en misbruik van titels en functiebenamingen. De theoloog gaf tot nu toe alleen een vervalsing toe, verder zwijgt hij.

  25. Ziekenhuizen schroeven zorg nog verder terug vanwege coronadrukte

    Een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen slaagt er niet meer in om alle zorg te leveren die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Inmiddels lukt het veertien ziekenhuizen niet meer om deze zogenoemde 'kritieke planbare zorg' altijd op tijd te verlenen.

    Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Afgelopen donderdag ging het nog om twaalf ziekenhuizen.

    Het snel groeiende aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen legt steeds meer druk op intensive cares en verpleegafdelingen. De situatie geldt inmiddels als 'ernstig'. Dat is het middelste van vijf niveaus waarmee de NZa de druk op de zorg beschrijft. Als de situatie verder achteruitgaat, zouden na ernstig nog 'kritiek' en 'onbeheersbaar' kunnen volgen.

    Als het een ziekenhuis niet lukt om een patiënt binnen zes weken de zorg te geven die nodig is, wordt binnen de regio bekeken in welk ziekenhuis dat nog wel mogelijk is. Planbare zorg, waaronder alle zorg valt die een tijdje kan wachten zonder dat de patiënt daar blijvende schade van ondervindt, komt ook verder in het gedrang. Het lukt nu 49 van de 73 ziekenhuizen niet meer om die volledig te leveren.

    Dat minder reguliere zorg wordt geleverd, is ook te zien aan het aantal operatiekamers dat in gebruik is: dat ligt volgens het overzicht 29 procent lager dan normaal. Eind vorige week stond de teller nog op een afname van 24 procent.

    Beeld ANP
  26. Ziekenhuizen begonnen met boostervaccinaties voor zorgpersoneel

    Ziekenhuizen zijn begonnen met het inenten van zorgpersoneel met de boosterprik. "We zijn dinsdagmorgen gestart met het boosteren van onze medewerkers," zegt een woordvoerder van Maastricht UMC+.

    Ongeveer 4500 medewerkers van het Maastrichtse academische ziekenhuis kregen een uitnodiging. Daarvan hebben zich tot nu toe zo'n 3000 mensen aangemeld. Het is bedoeling dat het zorgpersoneel de komende week de boosterprik heeft gekregen.

    Bij het Brabantse Bravis, met ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal, worden dinsdag de eerste 684 prikken gezet. Vorige week kregen zo'n 2000 medewerkers een uitnodiging. "Daarvan hebben zich tot nu toe 1900 aangemeld. Voor 5 december zou iedereen de boosterprik gehad moeten hebben," aldus een woordvoerder.

    Ook het Amsterdam UMC is dinsdag gestart met de extra inentingen. Het ziekenhuis verwacht dat het prikken van zorgpersoneel nog tot 8 december gaat duren. Het Erasmus MC in Rotterdam begint zaterdag. Daar was meer tijd nodig om de prikkers en uitnodigingen te regelen. Het Rotterdamse medisch centrum denkt ongeveer drie weken nodig te hebben voor de operatie.

    Demissionair coronaminister Hugo de Jonge maakte eerder bekend dat ziekenhuizen afgelopen vrijdag konden beginnen met de eerste boosterprikken. Eerst was de bedoeling om dat pas vanaf begin december te doen, maar dat leidde tot gefronste wenkbrauwen in zowel de Tweede Kamer als in de zorg.

  27. Coronabewijs verplicht op werk en in openbaar vervoer in Duitsland

    Vanaf woensdag is in Duitsland een coronatoegangsbewijs verplicht om naar het werk te gaan of om het openbaar vervoer te nemen. Ook daar gaat dan de 3G-regel gelden: mensen moeten zijn ingeënt, genezen of recent negatief getest op het coronavirus. 

    Het is een uitbreiding van het huidige Duitse beleid. Momenteel zijn de toegangsbewijzen al verplicht om onder meer evenementen en sportwedstrijden bij te wonen of naar de horeca te gaan. 

    De werkgever moet nu dus ook gaan controleren op het coronatoegangsbewijs. Bij mensen die zijn ingeënt of genezen is die controle eenmalig. Mensen die niet zijn ingeënt of dat bewijs niet willen laten zien, moeten zich iedere dag laten testen. De werkgever moet twee tests per dag vergoeden en werknemers kunnen wekelijks een gratis sneltest laten afnemen. 

    In Duitsland loopt net als in Nederland het aantal besmettingen al weken op tot recordhoogtes en staan de ziekenhuizen ook steeds verder onder druk. De Duitse overheid wil met de 3G-regel scholen en winkels kunnen openhouden. Op 9 december wordt de maatregel geëvalueerd, maar hij is zeker tot 19 maart 2022 van kracht.

    Beeld AFP
  28. Eerste kinderen tot 11 jaar gevaccineerd in Israël

    Israël is maandagavond al gestart met de vaccinatiecampagne voor kinderen van 5 tot 11 jaar, een dag eerder dan gepland. Het land gebruikt daarvoor speciale vaccins met een lagere dosering.

    Het Israëlische ministerie van Gezondheid besloot een week geleden om het vaccin van Pfizer/BioNTech ook in te zetten voor de 5- tot 11-jarigen. Dat zou gaan om ongeveer één miljoen kinderen. Normaal zou de vaccinatiecampagne dinsdag starten, maar volgens persbureau AFP werden maandagavond al de eerste kinderen gevaccineerd.

    Israël was in december vorig jaar een van de eerste landen die een grootschalige vaccinatiecampagne startten. Intussen zijn ruim 5,7 miljoen van de 9 miljoen inwoners volledig gevaccineerd. Ruim vier miljoen mensen hebben zelfs al een boosterprik ontvangen.

    Om de nieuwe campagne voor kinderen tussen 5 en 11 jaar officieel te lanceren, zal premier Naftali Bennett zijn jongste zoon dinsdagochtend laten vaccineren in een ziekenhuis in een buitenwijk van Tel Aviv. 

    Beeld AP
  29. Voor het eerst weer Nederlandse coronapatiënt naar Duits ziekenhuis

    Dinsdagmorgen is de eerste Nederlandse coronapatiënt met een speciale ambulance vanuit het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam vertrokken naar Bochum in Duitsland. De patiënt lag hoogstwaarschijnlijk op de intensive care.

    Later op de dag wordt er nog één andere coronapatiënt naar Duitsland gebracht, laat het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) weten. Ook woensdag gaat het verplaatsen verder.

    Het verplaatsen van coronapatiënten is 'heel arbeidsintensief', aldus een woordvoerder van het LNAZ. In de zogenoemde 'mobiele intensive care unit' waar de patiënt mee wordt verplaatst gaan een ic-arts en een ic-verpleegkundige mee.

    In totaal is plek voor twintig coronapatiënten bij de oosterburen. Het gaat om zowel bedden op intensive cares als op verpleegafdelingen. Alle patiënten komen terecht in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland.

  30. Franse premier besmet, premier België in quarantaine

    De Franse premier Jean Castex is besmet met het coronavirus. Castex was vandaag in België voor een veiligheidsoverleg met onder anderen premier Alexander De Croo. Die gaat met vier van zijn ministers in quarantaine.

    Castex kreeg in Brussel te horen dat zijn 11-jarige dochter positief was getest. Al snel bleek uit een test dat hij het virus ook droeg. Zijn agenda wordt aangepast, waarbij hij zijn activiteiten de komende tien dagen in isolatie voortzet, meldt zijn kantoor in Parijs.

    Beeld EPA
  31. VS raadt nu ook reizen naar Denemarken en Duitsland af

    De Amerikaanse autoriteiten kijken met grote bezorgdheid naar de stijgende coronacijfers in Europa. Maandag ging er een negatief reisadvies uit voor Duitsland en Denemarken, twee landen die zwaar zijn getroffen door de corona-pandemie. Reizen naar Nederland was eerder al afgeraden.

    Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het waarschuwingsniveau voor de twee Europese landen verhoogd tot het hoogste niveau 4. "Als u toch naar Denemarken of Duitsland reist, zorg er dan voor dat u volledig gevaccineerd bent," aldus het ministerie. "Vanwege de huidige situatie kunnen zelfs volledig gevaccineerde burgers risico lopen op het krijgen en verspreiden van Covid-19-varianten."

    Waarschuwingsfase 4 gold al voor België, Kroatië, Hongarije, Oostenrijk en Nederland. Voor Frankrijk en Italië geldt niveau 3, wat betekent dat reizigers 'wordt aangeraden' hun reisplannen te herzien.

  32. Belgische arts verdacht van het uitgeven van duizenden valse vaccinatiebewijzen

    Een Belgische arts wordt ervan verdacht zo'n tweeduizend valse vaccinatiecertificaten te hebben verstrekt. De toezichthouder rook onraad omdat de man melding maakte van coronaprikken 'in alle uithoeken van Wallonië en mogelijk ook daarbuiten' en op abnormale tijden, zegt de zorgminister van Wallonië.

    De arts wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte. Ook zijn klanten kunnen worden vervolgd. Hun coronapas is ongeldig gemaakt. Ze krijgen wel een uitnodiging om zich alsnog te laten inenten. Toezichthouder AVIQ speurt verder naar andere misstanden, laat de Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale weten. 

    Eerder werden in Amsterdam drie doktersassistenten aangehouden voor handel in valse vaccinatiebewijzen. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar zijn nog wel verdachten.

  33. Grapperhaus: 173 mensen gearresteerd na rellen afgelopen weekend

    Naar aanleiding van de rellen van afgelopen weekend zijn inmiddels 173 mensen gearresteerd. Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er nog 'vele arrestaties' zullen volgen. Volgens Grapperhaus wordt er ingezet op snelrecht en zal de schade worden verhaald op de daders.

    Het afgelopen weekend braken op verschillende plaatsen in het land rellen uit, waarbij onder meer zwaar vuurwerk en stenen werden gegooid naar hulpverleners. In Rotterdam schoot de politie gericht op enkele relschoppers.

    De ongeregeldheden zijn volgens Grapperhaus 'ogenschijnlijk' het resultaat van 'zeer georganiseerd geweld' en hebben niets te maken met maatschappelijke of politieke onvrede. Aan de rellen deden ook minderjarigen mee. "Demonstreren doe je niet met geweld. Dit had niets met een demonstratie te maken," aldus de minister.

    Een scooter is in brand gestoken tijdens een protest tegen het 2G-beleid op de Coolsingel. Beeld ANP / ANP
  34. Scholen bereiden zich vast voor op wéér een lockdown: ‘We hebben geleerd van vorige keer’

    Terwijl het OMT maatregelen op scholen voorlopig nog wil vermijden, treffen Amsterdamse scholen wel voorbereidingen voor het ergste scenario: weer een lockdown, en dus weer thuisonderwijs. Afwachten is voor hen geen optie. "We willen dat ouders en leerkrachten goed voorbereid zijn."

    Lees hier verder.

  35. Ruim 90 procent overheidspersoneel in VS ingeënt

    Meer dan 90 procent van de 3,5 miljoen Amerikaanse federale werknemers hebben op dit moment minstens één dosis van een coronavaccin ontvangen. Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt.

    President Joe Biden ondertekende op 9 september een decreet dat overheidsambtenaren verplichtte om zich te laten vaccineren. Zij kregen tot 22 november de tijd om aan deze nieuwe gezondheidseis te voldoen.

    Voor het personeel dat nog niet is ingeënt, zal 'een proces van sensibilisering en begeleiding' starten. "Het doel is om werknemers te beschermen, niet om ze te straffen," zei Jeff Zients, pandemiecoördinator van het Witte Huis.

    De regering-Biden wilde ook vaccinaties verplicht stellen in particuliere bedrijven met meer dan 100 werknemers, maar dat besluit is door de rechter opgeschort.

    Beeld REUTERS
  36. OMT: beter naleven bestaande regels helpt meer dan nieuwe maatregelen

    Het is volgens de deskundigen van het Outbreak Management Team vooral belangrijk dat de geldende coronamaatregelen beter worden opgevolgd. 'Verbeterde naleving van de bestaande maatregelen' werkt beter in het verminderen van het aantal contacten - en daarmee besmettingen - dan nieuwe maatregelen. De experts schrijven dat in hun jongste advies aan het kabinet.

    'Opvolging van de basisregels is dé wijze om te voorkomen dat striktere maatregelen bovenop de bestaande, tot aan zelfs een mogelijke lockdown nodig zullen zijn in de komende winterperiode,' schrijft het OMT. 'In de huidige situatie van viruscirculatie geldt dit voor zowel de niet-gevaccineerde als de gevaccineerde personen.'

  37. '2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G'

    Een 2G-systeem, waarbij mensen genezen of gevaccineerd moeten zijn om toegang te krijgen tot bepaalde plekken, kan het aantal besmettingen op deze locaties halveren ten opzichte van 3G, waarmee ook ongevaccineerden met een negatieve test naar binnen mogen. 

    Dat blijkt uit een berekening die het Outbreak Management Team (OMT) naar het kabinet heeft gestuurd, hoewel er volgens de deskundigen zelf grote onzekerheden aan kleven.

    Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de besmettingen op die locaties, ligt bij 2G zo'n 82 procent lager dan bij 3G. Een systeem waarbij iedereen moet bewijzen een negatieve testuitslag te hebben (1G), vermindert zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames met 35 procent. Het allerbeste werkt een systeem waarbij alleen gevaccineerde of genezen mensen worden toegelaten mét een negatieve testuitslag. Dat vermindert het aantal besmettingen met 79 procent en zorgt voor 93 procent minder ziekenhuisopnames ten opzichte van het huidige 3G-systeem.

  38. Franse politie helpt op Guadeloupe na dagenlange coronarellen

    Franse politie-eenheden zijn gearriveerd op het Caribische eiland Guadeloupe, een overzees departement van Frankrijk. Zij moeten de lokale autoriteiten helpen bij het beëindigen van de dagenlange coronarellen.

    De onrust op Guadeloupe, dat ongeveer 400.000 inwoners telt, ontstond vorige week maandag nadat een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel werd aangekondigd. Deze maatregel is al op het Franse vasteland ingevoerd.

    Er vinden op het eiland al nachtenlang rellen plaats. Er worden branden aangestoken en winkels geplunderd. Ook zijn er schoten op agenten en brandweerlieden gelost. Vanwege de onrust geldt sinds vrijdag een avondklok van 18.00 tot 5.00 uur. In de nacht van zondag op maandag werden 38 verdachten opgepakt en raakten twee leden van de veiligheidsdiensten gewond.

    De ongeveer vijftig agenten van het Franse vasteland begonnen vlak na aankomst met het verwijderen van wegblokkades die relschoppers hadden opgeworpen. Die blokkades belemmerden het verkeer en leidden tot de sluiting van scholen maandag.

    De situatie is volgens de Franse president Emmanuel Macron 'zeer explosief'. Hij vindt dat de autoriteiten op Guadeloupe de coronamaatregelen moeten blijven uitleggen, omdat 'niet mag worden gespeeld met de gezondheid van anderen'. De Franse premier Jean Castex praat maandag in Parijs met functionarissen uit Guadeloupe over de uit de hand gelopen situatie op het eiland.

  39. Verschillende sectoren willen meer coronasteun van overheid

    Verschillende bedrijfstakken willen dat het kabinet meer coronasteun geeft. Zo stuurden de brancheverenigingen voor beveiligers, contractcateraars en verhuizers gezamenlijk een brandbrief naar Den Haag waarin ze waarschuwen voor financiële problemen in hun sectoren en vragen om al hun omzetverlies vergoed te krijgen.

    Reiskoepel ANVR wil ook financiële steun als landen buiten Europa vrijwel allemaal een oranje reisadvies houden.

    De brancheverenigingen voor beveiligers, cateraars en verhuizers geven aan dat ze door de laatste coronamaatregelen, waardoor bijvoorbeeld veel evenementen niet door kunnen gaan, veel omzetverlies lijden. 

  40. Kabinet wil 2G-maatregel kunnen invoeren voor onder meer horeca, evenementen en cultuur

    Het kabinet wil het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening. Daar kan men dan bezoekers toelaten die gevaccineerd zijn óf genezen van corona. Een negatieve test is dan niet meer voldoende. Dat staat in het wetsvoorstel dat het demissionaire kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

    Er is een nieuwe wet nodig om 2G mogelijk maken. De Tweede Kamer moet nog instemmen over de wet.

    Beeld ANP
  41. Zorgen over toenemende agressie tegen ziekenhuispersoneel

    Ziekenhuizen lijken steeds meer last te hebben van agressie richting hun personeel. Volgens de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 neemt de agressie weer toe nu het aantal coronabesmettingen en de druk op de zorg stijgen. Het Rotterdamse Erasmus MC zegt dat de beveiliging daar dagelijks drie tot vier keer moet komen helpen om te de-escaleren. Incidenteel moeten extra beveiligers worden ingezet, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

    "Patiënten en bezoekers pikken de maatregelen niet meer, en houden zich er ook niet meer aan. Als verpleegkundigen daar iets van zeggen, worden ze soms buitengewoon agressief bejegend." Volgens het Rotterdamse ziekenhuis is de agressie 'heviger en dreigender' dan voor de coronacrisis. Ook het Radboudumc in Nijmegen ziet dat medewerkers agressiever verbaal bejegend worden dan voorheen. 

    NU’91 zegt dat de agressie 'een heel groot punt van zorg' is, zeker met het oog op een eventueel code zwart. Dat is de toestand waarin ziekenhuizen zo weinig plekken overhebben dat ze moeten kiezen wie ze nog opnemen. "Hoe gaan mensen daarop reageren?" Met het oog op die situatie is beveiliging ook in het Maastricht UMC+ 'een thema', aldus een woordvoerder. In crisisoverleggen wordt de optie besproken. Dat geldt volgens hem ook voor andere ziekenhuizen in Limburg.

    Een woordvoerder van de beroepsorganisatie zegt dat verpleegkundigen nu al worden bedreigd, onder meer met 'ik wacht je op'. Zij vindt dat werkgevers strenger moeten optreden als sprake is van zulke agressie. "Werkgevers moeten dan voor hun medewerkers aangifte doen, maar op dat vlak gebeurt te weinig."

  42. Brussel komt deze week met aanpassing coronapas om boosters

    De Europese Commissie komt nog deze week met voorstellen die duidelijkheid moeten scheppen over de geldigheid van de QR-code in de CoronaCheck-app bij reizen in de EU. Volgens een woordvoerder werkt de commissie samen met de lidstaten en experts aan een 'update' van de regelgeving rond het certificaat.

    Herziening van de regels voor de toepassing van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) lijkt nodig nu lidstaten boosters zetten of gaan zetten waardoor het begrip ‘volledig gevaccineerd’ op de helling staat. Nu kan iemand volgens de Europese afspraken een QR-code krijgen als hij volledig gevaccineerd is met één Janssen-prik of twee inentingen met de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca. In bijvoorbeeld Griekenland gaan stemmen op de QR-code te laten vervallen voor gevaccineerde 60-plussers die niet na zes maanden een herhalingsprik halen.

    Ook de invoering van de 2G-regel (genezen of gevaccineerd) is voer voor debat. Ongevaccineerde EU-burgers kunnen nu zonder problemen naar andere lidstaten reizen met een QR-code die bewijst dat ze zijn hersteld van Covid-19 (met een geldigheid van 180 dagen) of met een recente negatieve coronatest. Maar sommige landen accepteren geen negatieve test meer.

    De Europese wetgeving over het DCC werd op 1 juli dit jaar van kracht en geldt vooralsnog voor een jaar voor reizen binnen de EU, zonder dat is bepaald hoelang de vaccinaties geldig zijn. Veel lidstaten gebruiken het systeem ook voor toegang tot musea, horeca of evenementen. Niet alleen de 27 EU-landen gebruiken het: het DCC is al in 49 landen wereldwijd erkend.

  43. Ook volgens Kuipers is code zwart voorlopig niet aan de orde

    De komende dagen of weken zal code zwart naar verwachting nog niet van kracht zijn in de ziekenhuizen, aldus voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) zei maandag juist dat code zwart niet ver weg meer is. Kuipers zei maandag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat er op dit moment 'volstrekt geen sprake' van is.

    Code zwart wil zeggen dat alle reguliere zorg in de ziekenhuizen is gestopt en dat er alleen nog acute zorg wordt verleend. Zorgverleners bepalen op basis van een proces dat triage heet welke patiënt ze wel en niet gaan behandelen. Die situatie wordt landelijk uitgeroepen door de minister van Volksgezondheid. Ook die zei maandag al dat we nog "heel ver vandaan" van code zwart zijn.

    Ziekenhuizen nemen volgens Kuipers momenteel de protocollen door voor wat er in het geval van code zwart allemaal moet gebeuren. Dat geeft volgens hem wel de urgentie van de situatie aan.

    Kuipers begrijpt evengoed dat zorgverleners zeggen dat de druk in de ziekenhuizen groot is en dat code zwart dichterbij komt. Hij vindt de situatie dan ook ernstig. Als de aantallen zo blijven stijgen als nu is het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen komend weekend of over een week even hoog als het hoogste punt van afgelopen winter.

    De afgelopen twee dagen was het aantal nieuwe ziekenhuisopnames iets lager dan de dagen hiervoor. Dat wil volgens de LNAZ-voorzitter nog niet zeggen dat de daling is ingezet. Dat moet komende week blijken. De cijfers moeten dalen, anders zullen nieuwe maatregelen nodig zijn, aldus Kuipers.

    Beeld ANP
  44. Australië opent grenzen voor studenten en arbeidskrachten

    Australië zal vanaf 1 december na ruim anderhalf jaar zijn grenzen weer openen voor buitenlandse studenten en arbeidskrachten. Het moet volgens de Australische premier Scott Morrison de economie van het land een impuls geven. De terugkeer van buitenlandse arbeidskrachten is zeer gewenst, omdat er een tekort aan arbeidskrachten dreigde. 

    Ook zijn toeristen uit Zuid-Korea en Japan weer welkom. Wel moet iedereen die het land in wil volledig gevaccineerd zijn en zich voor vertrek hebben laten testen.

    "Australië opent zich weer voor de wereld," zei minister van Binnenlandse Zaken Karen Andrews. Ze noemde de beslissing ‘opnieuw een stap voorwaarts voor Australië’. Het land sloot in maart 2020 zijn grenzen om de invoer van het coronavirus tegen te gaan. Praktisch alleen nog Australische staatsburgers kregen toestemming om vanuit het buitenland terug te keren naar Australië, en zij moesten bovendien op eigen kosten veertien dagen in quarantaine in een hotel.

    Vorige maand werden de uiterst strenge reisbeperkingen voor Australiërs opgeheven en mochten ook Nieuw-Zeelanders het land weer in. Voor de meeste buitenlanders met een tijdelijk visum in Australië bleven de regels echter nog van kracht.

    De terugkeer van geschoolde werknemers en studenten naar Australië vormt ‘een belangrijke mijlpaal op onze weg terug’ uit de crisis, zei premier Morrison tegen verslaggevers in hoofdstad Canberra. Zo zijn Australische universiteiten voor hun inkomsten bijvoorbeeld sterk afhankelijk van internationale studenten. Die zijn goed voor maar liefst 21 procent van alle jaarlijkse studie-aanmeldingen in het land.

  45. Nog steeds 'extreme drukte' bij reserveren coronatest

    De behoefte aan coronatesten 'blijft enorm groot' en daardoor is het ook nog altijd 'extreem druk' bij het landelijke callcenter en het onlinereserveringssysteem, meldt GGD GHOR Nederland. Het kan daardoor de nodige moeite kosten om een test in te boeken, zeker voor mensen die daar niet ver voor willen of kunnen reizen.

    "Mensen kunnen helpen door later op de dag een afspraak te maken," laat de woordvoerder van de gezondheidsdienst weten. "Online is het in de avond en op de vroege ochtend rustiger. In principe is er voor iedereen plek," voegt ze eraan toe.

    De GGD's lieten vorige week al weten dat ze aan de grens zitten van hun testcapaciteit. Ze zijn die aan het uitbreiden tot 120.000 per dag. "Zo verlengen regionale GGD’s openingstijden, worden op bestaande locaties extra testlijnen geopend en, waar die mogelijkheid er is, worden nieuwe locaties geopend." Maandag waren rond 14.00 uur al zo'n 95.000 afspraken ingepland, laat een woordvoerder weten.

    Om de reserveringen te versoepelen zijn enkele aanpassingen in het onlinesysteem doorgevoerd. Daardoor komen volgens GGD GHOR meer tijdvakken beschikbaar en worden plekken die tijdelijk zijn gereserveerd eerder weer vrijgegeven. Wie een test wil inboeken via internet, krijgt diverse opties. Alle aangeboden tijdvakken zijn dan enige tijd niet beschikbaar voor een ander.

    "Uiteraard hopen wij op een spoedige stabilisatie van de besmettingen. De meest effectieve maatregel om ook de testcapaciteit op orde te brengen, is de hoeveelheid besmettingen naar beneden krijgen," besluit de landelijke organisatie van de GGD's.

    Beeld Sophie Saddington
  46. 23.066 positieve coronatests, op een na hoogste aantal ooit

    Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 23.066 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal tot nu toe in Nederland. Afgelopen donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo’n 23.600 positieve tests. Lees hier verder.

  47. Minder drukke wegen en minder files na strenger thuiswerkadvies

    Nederlanders laten hun auto vaker staan sinds het advies geldt om alleen naar kantoor te gaan als het niet anders kan. Vorige week waren er op werkdagen zo'n 8 procent minder personenauto's op de weg. Op de vrijdag daarvoor paste de regering het thuiswerkadvies aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), dat ook een afname van de files registreert.

    Maar er rijden nog lang niet zo weinig personenauto's op de weg als op het dieptepunt in april 2020, tijdens de eerste lockdown. De verkeersdrukte zou tijdens werkweken nog ongeveer moeten halveren om dat niveau te bereiken.

    Het aantal files ging vorige week tijdens werkdagen ongeveer door de helft. De onderzoekers hebben hierbij gekeken naar de filezwaarte. Dat berekenen ze door het aantal minuten file te vermenigvuldigen met het aantal kilometers.

    Beeld ANP
  48. EMA buigt zich over boosterprik Janssen

    Nederlanders kunnen over een tijdje misschien ook een boosterprik met het coronavaccin van Janssen krijgen. De Europese toezichthouder, het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA), buigt zich over de extra dosis met het Nederlandse vaccin. Het bureau wil over een paar weken zijn oordeel klaar hebben.

    Janssen heeft proeven gedaan met ruim 14.000 volwassen mensen. De ene helft kreeg een tweede dosis Janssen, de andere helft een zoutoplossing zonder effect, een placebo. Die kregen ze twee maanden na de eerste inenting met het Leidse vaccin. Het EMA gaat de resultaten beoordelen om te bekijken of de boosterprik veilig en werkzaam is.

    De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn al goedgekeurd voor boosterprikken. Onder meer in Nederland worden ze daarvoor gebruikt. De boosterprikken moeten de afweer tegen het coronavirus een oppepper geven.

  49. Oostenrijk weer compleet op slot

    Oostenrijk gaat maandag weer compleet op slot om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen te keren. Alleen supermarkten, drogisten en apotheken mogen openblijven, horeca en de meeste scholen blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht. Mensen mogen alleen van huis voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts. De lockdown vormt de opmaat voor de algemene vaccinatieplicht, een primeur in de Europese Unie, die op 1 februari ingaat.

    In Oostenrijk is iets meer dan 65 procent van de bevolking gevaccineerd. Sinds een week was in het Alpenland al een lockdown van kracht voor mensen boven de 12 jaar die niet volledig zijn gevaccineerd, op straffe van een boete van 1450 euro.

    Het is de vierde keer dat het land met bijna 9 miljoen inwoners helemaal in lockdown gaat. De deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk kampen met de hoogste infectiecijfers van het land en de ziekenhuizen liggen er vol coronapatiënten.

    Politie controleert QR-codes in Wenen.Beeld REUTERS
  50. 2430 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen

    Zorgmedewerkers van de Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 2430 coronapatiënten, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een stijging van 114 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden.

    Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1960 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een stijging van per saldo 110 patiënten ten opzichte van 24 uur geleden. De klinieken namen 254 nieuwe coronapatiënten op. Doordat er ook mensen de afdelingen verlieten of overleden, steeg het totaalaantal opgenomen patiënten in de klinieken minder hard.

    Medewerkers van de ic's moeten momenteel zorg verlenen aan 470 coronapatiënten. Dat zijn er per saldo vier meer dan zondag. Er werden 34 nieuwe ernstig zieke coronapatiënten op de ic's opgenomen, maar doordat er ook patiënten werden ontslagen of overleden, steeg het aantal opgenomen patiënten minder snel.

    Afgelopen week werden er gemiddeld 305 nieuwe coronapatiënten per dag in de ziekenhuizen opgenomen. Dat is het hoogste niveau sinds 3 mei.

    Beeld ANP
Live | Gommers wil 'keiharde maatregelen': over 10 dagen code zwart
Beeld shutterstock