Samarbejde: Du starter og slutter med venlighed
Et godt samarbejde starter med venlighed, så du kan jo starte med at smile. Foto: Isabela Kronemberger - Unsplash

Samarbejde: Du starter og slutter med venlighed

Du og dine kolleger vil gerne levere kvalitet så effektivt og fejlfrit som muligt, har jeg ret? Fundamentet for at lykkes med dét er et velfungerende samarbejde, men den slags kræver, at du tør gøre op med ideen om, at effektivt samarbejde udløses af en kontant og direkte omgangstone. I stedet skal du i gang med at være venlig.

Popularitetskonkurrencer og børnehaver

"Det er ikke nogen popularitetskonkurrence," hører jeg gerne fra medarbejdere af den mere direkte støbning, når de taler om samarbejde. Det er de typer, der sætter en ære i at sige tingene, som de er, og som er ragende ligeglade med, om de træder kolleger over tæerne med deres direkte og ærlige facon. 

En anden kommentar jeg hører er: “Men ... det er jo hendes job!?". Den kommer, når talen falder på det lille ord 'tak'. For hvorfor dog sige tak for noget, der formelt set er en del af kollegaens jobbeskrivelse og dermed noget, hun får penge for at gøre? 

Vi skal møde andre med nysgerrighed, huske at sige tak og generelt være venlige overfor hinanden, fordi mennesket er et socialt dyr. Hvis et socialt dyr skal trives og levere effektivt til flokkens kollektive arbejde, så er det strengt nødvendigt, at den enkelte føler sig rummet, anerkendt og accepteret. Altså at den enkelte føler sig som en del af flokken. Den tryghed starter ikke med en hård, kontant eller nedladende tone. Den starter med venlighed.

Lige præcis venlighed er stærkt undervurderet, hvis du spørger mig. Af en eller anden grund lader venlighed til at have fået et dårligt ry, især i arbejds- og forretnings-sammenhænge - som om det slet ikke hører hjemme her. “Det er jo ikke nogen børnehave, det her,” er en anden parole, jeg også hører. 

De fleste arbejdspladser er ikke børnehaver, nej, men børnehaver og andre arbejdspladser har dét til fælles, at de er hjemsted for mennesker, der skal gøre ting sammen. Vi mennesker har først og fremmest overlevet og udviklet os via en formidabel evne til at samarbejde, og du og dine kolleger kan tappe ind i denne formidable evne ved at være nysgerrige, anerkendende og venlige overfor hinanden. 

Nysgerrighed, anerkendelse og venlighed - de tre ord tager vi lige ét for ét.

Har du husket at være venligt nysgerrig i dag?

Du har sikkert selv prøvet at blive stoppet ned i en kasse i mødet med et andet menneske. Den anden har vurderet dig direkte eller indirekte uden at have stillet så meget som ét undersøgende spørgsmål for at forstå dig og din situation. Vi kommer nok alle til at gøre det i ny og næ, men vi burde virkelig lade være og i stedet øve os i disciplinen ‘venlig nysgerrighed’. 

Lad os tage et fuldstændigt tænkt eksempel fra arbejdslivet: En medarbejder fra marketing siger til udvikleren i IT: “Jeg vil gerne have det her online i morgen.” Hvortil udvikleren svarer: “Det kan ikke lade sig gøre.” Hvis de to nu glemmer at være venligt nysgerrige, så kan resten af samtalen hurtigt bliver mere og mere sammenbidt a la: “Jamen, det er vigtigt” - “Jeg er i gang med noget andet nu” - “Kan du ikke droppe det?” - “Jeg kan stadig ikke nå det” - osv.

De to kunne få samtalen ind på et mere konstruktivt spor, hvis de var venligt nysgerrige overfor hinandens motiver og tanker. Udvikleren kunne spørge: “Hvorfor skal det gå så hurtigt?” eller marketing-hovedet kunne spørge: “Hvorfor kan det ikke lade sig gøre?” Eller vedkommende kunne måske have lagt ud med et undersøgende spørgsmål: “... er dét overhovedet muligt?”

Tricket er, at du automatisk virker nysgerrig, når du stiller undersøgende spørgsmål. Du skal blot huske at være venlig samtidig, så du ikke fremstår som en aggressiv forhørsleder.

Derfor skal du sige ‘tak’

Vi skal også huske at sige tak. Tak har det til fælles med nysgerrig venlighed, at det fortæller et andet menneske, at vi ser dem, sådan rigtigt - som hele og værdifulde mennesker, dvs. at vi anerkender dem. Den slags er guf for tryghedsfølelsen hos et socialt dyr. Et socialt dyrs overlevelse afhænger jo af at være en uundværlig del af flokken fortsat, hvorfor vi alle gerne vil opleve, at vi bidrager positivt til fællesskabet. Den følelse udløser det lille ord 'tak' med et snuptag. 

Du skal ikke nødvendigvis sige tak hver gang en kollega gør et eller andet, for så begynder det at klinge hult. Men når din kollega strækker sig bare en anelse længere, end det egentlig var nødvendigt, så siger du tak! Det kan fx være, når han smider alt, hvad han har i hænderne for at hjælpe dig nu i stedet for at vente. Eller når han napper den dér røvsyge rugbrødsopgave, som lå lige så meget på dit bord som på hans. 

Samarbejde ER faktisk en popularitetskonkurrence

Her er vi så tilbage ved popularitetskonkurrencen, for en del vil nok indvende, at det simpelthen ikke nytter noget med al den venlige taksigelse. Vi bliver nødt til at kunne sige nogle sandheder til hinanden, hvis vi skal lykkes sammen. Jeg er 100 % enig og er selv stor fan af transparens og feedback på arbejdspladsen - især når der er noget, der ikke fungerer. Vi kan jo kun løse de problemer, som vi rent faktisk anerkender eksistensen af, og som vi sammen forsøger at løse.

Men transparens, feedback og samtaler om det svære står ikke i modsætning til venlighed. Tværtimod. Der er ingen, der får glæde af dine skarpe indsigter, hvis alle omkring dig oplever dig som et arrogant røvhul. For så lytter de simpelthen ikke til dig! Du må starte med at vinde crowden, hvis du vil have, at crowden skal høre, hvad du siger. Derfor starter du også her med at være venlig, imødekommende og nysgerrig - og du skal fortsætter med at være det! Set i dét lys, så ER det faktisk lidt en popularitetskonkurrence alligevel. Beklager. 

Tre tommelfingerregler til bedre samarbejde

At være venlig handler altså ikke ‘bare’ om, at vi skal have det godt (det skal vi også). Det handler om at skabe et fundament for, at vi kan arbejde effektivt sammen, levere kvalitet og minimere fejl, samtidig med at vi undgår tidskrævende konflikter. Det handler om at være i besiddelse af essentielle, menneskelige kompetencer (hvilket jeg også har skrevet noget om). 

Alt for ofte bliver der sat lighedstegn mellem venlighed og svaghed, hvilket - pardon my French - er noget forbandet sludder. Vi skal holde op med at se menneskelig styrke som evnen til at være hård, kontant og konfrontatorisk i mødet med andre. Venligt samarbejde er dér hvor den ægte og bæredygtige styrke bor.

Så hvad gør du, hvis du gerne vil sikre, at samarbejdet omkring dig fungerer, så du kan levere effektiv kvalitet og minimere fejl? 

Du husker disse tre tommelfingerregler:

  • Vær venligt nysgerrig - husk spørgsmålet: “Hvad er det, jeg ikke ved?”
  • Sig tak - også for de små ting.
  • Mød alle med et smil og et venligt blik.

Tak fordi du læste med. 

Nu er jeg nysgerrig: Hvad er dine gode råd til et godt samarbejde?

PS See what I did there? 😉

Maria Thomsen

Administrativ kontorassistent

1y

Hvor er det bare godt skrevet, tak. 🙂

To view or add a comment, sign in

Explore topics