Skip to main content

Afgestoft: Membuka Tambo Lama

Afgestoft: Membuka Tambo Lama, tentoonstelling, Museum Maluku

Museum Maluku presenteert uit eigen collectie de tentoonstelling ‘Afgestoft‘. De rijke verzameling aan objecten en archieven is sinds de sluiting van ons museumpand in Utrecht (2012) in een opslag bewaard gebleven. Het is tijd om deze collectie af te stoffen, uit te pakken en weer een podium te geven.

Membuka tambo lama komt uit het Maleis en betekent vrij vertaald iets ouds, nieuw leven inblazen. We presenteren hier met trots een aantal museale topstukken. In ‘Afgestoft’ laten ook Sebastiaan Boot en Yara Jimmink, kunstenaars met Molukse roots, afzonderlijk van elkaar, hun reflectie los op delen uit de collectie van Museum Maluku.

De geschiedenis van de Molukse gemeenschappen in Nederland gaat verder dan alleen de grote aankomst in 1951. De relatie met Nederland vanuit koloniaal oogpunt, de rijke inheemse cultuur en de vertaling naar het heden door kunstenaars zijn aandachtsvelden die ‘Afgestoft’ laat zien. Museum Maluku nodigt de bezoeker in deze tijdelijke expositie uit om (opnieuw) kennis te maken met de vele facetten die de Molukse kunst en cultuur te bieden heeft. ‘Afgestoft’ is te zien vanaf 15 januari tot en met 10 april in Museum Sophiahof, Den Haag.

  • Tentoonstelling Afgestoft, Yara Jimmink

    Yara Jimmink

    Yara Jimmink (1990) is een documentaire portretfotograaf gevestigd in Amsterdam. In 2020 is ze afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. In haar werk behandelt ze verschillende thema’s zoals migratie, familie en het collectief geheugen. Haar Indo-Moluks-Nederlandse achtergrond heeft haar interesse in andere culturen gewekt. Ze is gefascineerd door hoe kolonisatie zijn stempel heeft gedrukt op ons heden en hoe heden en verleden altijd met elkaar verweven zullen blijven. 

  • Tentoonstelling Afgestoft, Sebastiaan Boot

    Sebastiaan Boot

    Multidisciplinair kunstenaar Sebastiaan Boot is 25 jaar oud en van Molukse, Javaanse en Nederlandse komaf.  “Het werk wat ik maak is een product van mijn bi-culturaliteit, een noodzakelijke thematiek waar ik zelf continu in beweeg en met mij vele andere individuen. Vanuit deze thematiek creëer ik een nieuw narratief uit een rijke, maar vaak vergeten of verzwegen historie.” Hij doet dit door verschillende disciplines (dans, fotografie, film, spoken word, theater, artefacten en audio) binnen zijn makerschap te combineren, om zo een verhaal in haar volledigheid te kunnen uitdiepen en vertellen. 

    Ons Land, bamboefluit

    OOK TE ZIEN: ONS LAND

    Een tentoonstelling over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost en hoe die nog altijd doorwerkt.


    Maju Mundur, Duo Interviews, serie 2, Museum Maluku, Tante Nel & Anaïs

    Maju Mundur

    Bekijk de nieuwste aflevering van Maju Mundur.