Hoppa till innehåll
En fisketrålare ute på havet med flera personer i som vittjar hummerburar.
Foto: Roger Borgelid/imagebank.sweden.se

Svenska resenärer om sitt resande – nu och 6 månader framåt

Vi har sedan 2021 följt svenskars resande för att se hur många som har, och planerar, semestra i Sverige och hur många som väljer en utlandssemester. Så här två år senare ser vi att fler nu väljer att resa utomlands men även att fler har upptäckt Sverige som semesterland och väljer att stanna kvar.
Senast uppdaterad:23 januari 2024
En illustration som visar att 46% av svenskarna vi frågade i undersökningen har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 34% planerar att resa i Sverige kommande sex månader.
Men också att 50% har rest på semester utomlands de senaste 6 månaderna och 55% planerar en semester utomlands de kommande sex månaderna.

Klicka på bilden för att förstora den.

Svenskar reser trots bistra tider

Trots en fortsatt hög inflation, höga räntor och flera andra orosmoment i omvärlden är det tydligt att svenskarna fortsätter planera semesterresor, både i Sverige och till utlandet. I december ser vi att 34% planerar en semesterresa i Sverige de kommande 6 månaderna och hela 55% planerar en semesterresa utomlands. Ser vi på utvecklingen sedan 2021 så söker sig fler och fler svenskar utomlands men vi ser också att många väljer att semestra i Sverige. Populära resmål förutom Sverige är Spanien, Danmark, Grekland, Italien och Norge.

Bokar närmare avresan

I undersökningen ser vi att svenskar bokar sitt boende närmare sin semester. Transporter och aktiviteter bokas också nära inpå resan. Kanske ligger förklaringen i att man vill vänta och se om det går att åka utomlands givet sin ekonomi och världsläget och när tiden för semestern närmar sig så väljer man, säkert av olika anledningar, att stanna i Sverige.

Att besöka släkt och vänner är en populär reseanledning året om medan en storstadssemester lockar främst sommar och höst. Vi vet ju sedan tidigare att 56% av svenskarna gillar att upptäcka storstäder.[1] Vintertid lockar en skidsemester i Sverige. Camping- och stugsemester, kust- och natursemester och familjesemester lockar främst sommartid.

[1] Målgruppsanalys, Visit Sweden/Mindshare 2021.

Vad påverkar valet av semesterdestination?

Svensken vill att det ska var lätt att ta sig till sin destination. De vill ha sina vänner och familj nära och att det finns vacker natur i närheten, men vi ser i senaste mätningen att det nu är ännu viktigare att hålla ner kostnaderna. Prioriteringslistan i sin helhet:

  1. Lätt att ta sig dit, med bil, tåg, flyg etc (43%)
  2. Vänner/familj är nära mitt resmål (32%)
  3. Vacker natur (31%)
  4. Har varit där tidigare och gillade det verkligen (29%)
  5. Det finns mycket för min familj att göra där (26%)
  6. Känns tryggt och säkert (24%)
  7. Bra valuta för pengarna (21%)
  8. Kultur och historiska platser nära mitt resmål (21%)
  9. Låg kostnad (billig transport, hotell aktiviteter etc) (21%)
  10. Rekommendation av någon (familj/vänner) (14%)
  11. Vädret på mitt resmål (12%)
  12. Destinationen tar hand om naturen och samhället så att även framtida generationer kan njuta av den (10%)

Ekonomiska läget påverkar

En av tre svenskar ser inga hinder för en kommande Sverigesemester, men bland dem som gör det så är det stigande kostnader i största allmänhet följt av den egna ekonomiska situationen som ses som de största hindren. Andelen som ser sin ekonomiska situation som hinder har ökat, jämfört med mätningen i våras.

Fem av tio svenskar uppger att inflationen påverkar resplanerna närmaste året. Man anpassar sig genom att vänta med att boka, vänta med att resa till ett senare tillfälle eller resa under lågsäsong och lägger mindre pengar på plats. Man väljer även ett billigare utlandsresmål jämfört med förra hösten.

Sverige och säkerhet

Säkerhetsläget i världen har förändrats under hösten och när vi frågar hur säkert eller osäkert olika destinationer uppfattas så ser vi att nästan samtliga destinationer dippade under oktober och november 2023 för att återhämta sig under december. Sannolikt handlar den dippen om kriget i Gaza och en ökad allmän otrygghet i världen.

Av den mindre grupp svenskar (12%) som svarat att de inte upplever Sverige som ett tryggt resmål verkar det främst handla om risken för hot om våld och kriminalitet. Under samma period 2022 handlade otryggheten fortfarande delvis om covid 19-pandemin och den ökade smittspridning som skedde då, men det ser vi inga kommentarer om nu.

Fortsatt viktigt med bra av- och ombokningsregler

Det är fortsatt viktigt att försäkringen gäller för resan och att det går att boka av eller boka om resan om den inte kan genomföras. Lika viktigt är att det är öppet som vanligt på resmålet samt att det finns bra och uppdaterad information om öppettider och tillgänglighet (attraktioner och aktiviteter).

Beteenden som är här för att stanna?

När vi frågade ”I vilken utsträckning tänker du att du kommer att göra följande saker i framtiden jämfört med innan pandemin” ser vi att detta vill svenskarna göra oftare:

  • Köpa varor från lokala producenter.
  • Tillbringa semestern i eller nära naturen.
  • Resa utanför högsäsong.
  • Välja researrangörer, hotell eller upplevelser som har stort fokus på säkerhet och trygghet.
  • Åka på semester i Sverige.

Vi fortsätter följa svenskarna

Sedan 2021 har vi följt svenskars reseintentioner och vi fortsätter göra det 2024. Svenskar är en viktig målgrupp för svensk besöksnäring och därför kommer vi under året göra tre avstämningar. Nästa temperaturmätning görs under våren 2024 och publiceras före sommaren.

Vill du läsa mer om hur svenskar tänker om sitt resande så ladda ner den fullständiga rapporten nedan.

Rapporten ovan är inte helt tillgänglighetsanpassad på så vis att vi inte har skrivit förklarande texter (alt.texter) till varje diagram. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda något diagram så hjälper vi gärna till.

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.