RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Minder dan voorheen

Jaarlijks 300.000 Europeanen dood door luchtvervuiling

(Archieffoto) Beeld © ANP

Ieder jaar komen er 307.000 Europeanen om het leven door luchtvervuiling en dat maakt het de grootste milieudreiging voor de gezondheid van mensen. Vooral fijnstof in de lucht is gevaarlijk. Wereldwijd sterven jaarlijks zeven miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling.

Dat blijkt uit cijfers uit 2019 van het Europees Milieuagentschap EEA. In 2018 stierven er naar schatting nog 346.000 Europeanen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Begin jaren negentig leidde luchtvervuiling zelfs nog tot bijna een miljoen sterfgevallen.

Aangescherpte richtlijnen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO scherpte dit najaar voor het eerst sinds 2005 de richtlijnen voor luchtkwaliteit aan.

Alarmerend
Lees ook:
Alarmerend WHO-advies: vieze lucht nog gevaarlijker dan gedacht

Blootstelling aan schadelijke stoffen in de lucht kan leiden tot longkanker, hartziekten en andere aandoeningen, stelde de WHO. De organisatie zei dat er nieuw bewijs is dat luchtvervuiling ook al op lagere concentratieniveaus schadelijk is dan eerder werd gedacht.

Als de EU-lidstaten de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor de luchtkwaliteit invoeren, kan de daling in de toekomst nog veel groter zijn, benadrukt het Europees Milieuagentschap.

Google-auto's
Lees ook:
Google-auto's meten veel luchtvervuiling in delen Amsterdam

Meeste doden in Duitsland

In 2019 vielen binnen de Europese Unie de meeste doden door fijnstof in Duitsland: 53.800. Daarna volgden Italië met 49.900 doden en Frankrijk met 29.800 sterfgevallen. Per hoofd van de bevolking stierven in Polen de meeste mensen aan luchtvervuiling.

Groningen
Lees ook:
Groningen Nederlandse stad met schoonste lucht, Amsterdam scoort slecht